Синдикатът на Българските нефтохимици изпрати официално писмо до президентът Румен

...
Синдикатът на Българските нефтохимици изпрати официално писмо до президентът Румен
Коментари Харесай

Синдикатът на Българските нефтохимици до управляващите: Кажете на хората истината!

Синдикатът на Българските нефтохимици изпрати публично писмо до президентът Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков и до ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Копие от писмото е изпратено и до всички депутати. В него се показва:

„ За следващ път се обръщаме към вас във формата на отворено писмо в опит да събудим вашата съвест и отговорност и да сигнализираме обществото за тежките последици от некомпетентните прибързани решения, които за жалост напоследък взима нашето Народно заседание. Точно мисълта за народа липсва в тези решения, в които по-скоро прозират ползите на избрани стопански и политически кръгове.

За „ Лукойл “, който работи на българския пазар от четвърт век и за целия този интервал постоянно се е доказвал като социално- виновен и правилен сътрудник, се популяризират неистини и измислици, с една едничка цел, да се демонизира имиджа на най-големия вложител в страната, чийто главен грях са съветските му корени, нищо че е българска компания записана и работеща по българските закони.

Днес нашето безпокойствие е подбудено от ежедневната агресивност, с която се води „ войната “ против дружество, което е един от стожерите на българската стопанска система. Поредният образец е голословното решение, гласувано в икономическата комисия, за предварително преустановяване на получената от България дерогация за импорт на съветски петрол до края на 2024 година Това преустановяване би трябвало да бъде реалност за 30 дни!

Нещо, което не е допустимо да бъде осъществено нито от софтуерна, нито от логистична позиция. Кой „ специалист “ ви посъветва това?

Ние, експертите в тази област, не бяхме запитани нито един път. Не знаем някой различен действително работещ в този бранш специалист да е бил запитан.

Ако ни бяхте попитали, щяхме да ви кажем, че:

– договорите за доставка на недопечен нефт се подписват 6 месеца предварително;

– построяването на нова логистична инфраструктура изисква време. Един нов контейнер се строи най-малко година и половина, с цел да дава отговор на всички условия за промишлена и екологична сигурност, регламентирана в българските и европейските нормативни актове;

– Рязката промяна на плановата суровина без нужната конфигурация на всички софтуерни процеси, може да докара до опасности от индустриални повреди, причиняващи вреди за екологията, живота и здравето на хората.

Даже тези три аргументи стигат, с цел да обосноват нуждата от отговорно осъществяване на проекта за прекосяване към неруски нефт, за който на рафинерията са дадени съответни периоди. Този проект изисква вложения, разноски и организация, които ЛУКОЙЛ се е заел да поеме и да извърши в период

Кажете на хората истината – предварителният отвод от дерогацията ще докара до проблеми със снабдяването на вътрешния пазар с налични горива, ще вдигне цените, освен на горивата, само че и на всички артикули и услуги в страната, ще докара до съществено повишение на така и така високата към този момент инфлация, хиляди ще изгубят работните си места, и освен ние, нефтохимиците, само че и доста други свързани браншове.

Призоваваме ви да се опомните, и да помислите за народа си, за нас, които ви гласувахме своето доверие. Не превръщайте стопанската система ни в безплодна пустиня, не унищожавайте дребното останали работещи високотехнологични предприятия.

Ние, членовете на Синдиката на българските нефтохимици, заявяваме, че сме подготвени на решителни дейности в отбрана на своите работни места в този високотехнологичен бранш, който тази година навършва 60 години. Вярваме, че ще бъдем подкрепени от хилядите служащи и чиновници в обвързваните браншове на стопанската система. Ние заслужаваме бъдеще! Заслужаваме да работим работата, която обичаме и в която сме експерти, и то измежду най-хубавите в света. Заслужаваме да живеем в България, в която законите се одобряват умело, стопанската система процъфтява и жителите се усещат свободни и предпазени.

Бъдете и вие виновни към това бъдеще, бъдете на висотата, на която би трябвало да бъде Българското Народно заседание. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР