Синдикат Образование заявява, че ще отстоява категорично позиция за увеличението

...
Синдикат Образование заявява, че ще отстоява категорично позиция за увеличението
Коментари Харесай

Учителски синдикат заявява стачна готовност

Синдикат " Образование " декларира, че ще отстоява изрично позиция за нарастването на учителските работни заплати , което да се заложи в проектобюджета за 2023 година, с цел да подсигурява 125 % размер на учителските заплати над междинната брутна работна заплата (СБРЗ) за страната.

Синдикатът афишира, че резервира протестна подготвеност при появило се обществено напрежение в системата на образованието и ще стартира подготовка за протестни или ефикасни протестни дейности при липса на нарастване на учителските заплати в бюджет 2023 година

Синдикатът е направил разбор на напрежението в системата, което се нагнетява макар, че учителската заплата е достигнала равнище 125% над СБРЗ за страната с напредък през последните 6 години . Но заради високата инфлация заплатите на учителите сега са намалели на 115%.

Синдикатът е направил и свое изследване, за което не показват брой респонденти, само че прецизират, че са взели участие 94% учители; 190 директори; 3% непедагогически личен състав и заинтригувани . Средната възраст на интервюираните е 54.8 години.
 Подписаха новия Колективен трудов контракт за учителите, ще го актуализират с анекс
Подписаха новия Колективен трудов контракт за учителите, ще го актуализират с анекс

Сашо Пенов разчита синдикатите и работодателите да отстояват ползите на учителите за Бюджет 2023

 

94.3% от интервюираните са дали отговор, че инфлационният показател им е повлиял доста мощно във връзка с фамилните бюджети за физическа прехрана, а единствено 6% са дали отговор, че се оправят обикновено с нарастването на цените.

91.4% от респондентите са декларирали своето очакване за нарастване на работни заплати с повече пари за обучение за 2023 година

79.3% от участниците са дали отговор, че нарастване на учителските заплати с 30 % ще бъде съответен отговор на огромния напън от инфлацията,15.6 % считат, че 25 % нарастване би било задоволително, а 5.5 % мислят, че 20% нарастване е съответстващо в сегашния миг.

64.6% от интервюираните са декларирали своята подготвеност за присъединяване в протестни дейности и манифестации, а 59 % от респондентите са декларирали присъединяване в ефикасни протестни дейности, в случай че не се обезпечи с политически отговорно отношение на ръководещите предстоящият по - висок размер на средствата за обучение.

В ЗПУО е заложено императивно да не се понижават средствата за обучение от Брутният вътрешен продукт в България, само че това на този стадий не може да се реализира заради липса на постоянно държавно управление, постоянен бюджет и политическа воля, показват от синдиката и твърдят, че са в протестна подготвеност.
 Синдикатите да вземат участие в комисиите за избор на шефове желаят от
Синдикатите да вземат участие в комисиите за избор на шефове желаят от " Образование "

Въвеждането на електронните дневници не са обвързани със срок
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР