Синдикалните организации подкрепят новия размер на минималната работна заплата, а

...
Синдикалните организации подкрепят новия размер на минималната работна заплата, а
Коментари Харесай

Габриел: Синдикатите са съгласни от 1 януари минималната заплата да е 933 лева

Синдикалните организации поддържат новия размер на минималната работна заплата, а работодателските организации – не. Това сподели на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Мария Габриел, която заключи резултатите от днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

Съветът организира съвещание с дневен ред от две точки. Първата бе план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда, регламентиращ труда от разстояние, а втората - план на разпореждане на Министерския съвет за установяване размера на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година в размер на 933 лв..

" По точка първа от дневния ред обществените сътрудници поддържат, само че с спомагателни оферти към направените оферти от вносителя, с които се усъвършенства нормативната уредба по отношение на работата от разстояние и се регламентира отговорност за погашение на трудови хонорари на служащи и чиновници на изпълнителя при веригите от подизпълнители.
По втората точка – в плана на разпореждане на Министерски съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година да стане 933 лв.. Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Конфедерацията на труда " Подкрепа " поддържат плана на разпореждане на Министерски съвет, а работодателските организации не поддържат оферти размер на минимална работна заплата и упорстват за разработване на нов механизъм ", заключи Габриел за резултатите от днешните диалози.

" Първата точка касаеща законопроекта за изменение и допълнение на кодекса на труда, съгласно нас, отговоря на адекватността на новите форми на претовареност и новите организации на труда в резултат на пандемията от COVID-19 и дигитализацията, която навлиза в всекидневието. Смятаме, че този законопроект дава отговор и на взаимоотношенията сред служащ и шеф ", съобщи Инж. Иоанис Партениотис, КТ " Подкрепа ".

" КНСБ поддържа размера на минималната работна заплата от 933 лева, тъй като когато нараства тя, нараства и заетостта в България. Безработицата понижава, икономическия напредък се подвига и се подтиква вътрешното търсене, което е главния мотор на растежа у нас от години ", уточни Любослав Костов, КНСБ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР