Синдикалните лидери от комплекс Марица-изток“ отказаха да се срещнат с

...
Синдикалните лидери от комплекс Марица-изток“ отказаха да се срещнат с
Коментари Харесай

Срещата за бъдещето на „Марица-изток“ в Раднево се провали, изгониха зам.-министър

Синдикалните водачи от комплекс „ Марица-изток “ отхвърлиха да се срещнат с представителите на държавното управление, които дойдоха в Раднево за разискването на Териториалния проект за обективен преход на Стара Загора. Те изгониха заместител – министърa на енергетиката Красимир Ненов.

Приемането на Териториалните проекти за обективен преход да се отсрочи най-малко с месец – за това упорстват от синдикатите в държавните „ Мини Марица-изток “ и Топлоелектрическа централа „ Марица -изток 2 “. Срокът за предаването на документите в Европейска комисия е до края на септември. В проектите би трябвало да бъдат заложени разкриването на съответни предприятия с висока добавена стойност, които да основат действителни работни места, сподели Деян Дяков, ръководител на КНСБ в Топлоелектрическа централа 2.

Стотици миньори и енергетици се събраха пред Културния дом в Раднево, където в 10 трябваше да стартира разискването на Териториалния проект. Заместник – министърът на енергетиката Красимир Ненов се опита да се обърне към протестиращите. Това желание беше посрещнато с освирквания и викания „ оставка “.

Синдикалните водачи, миньорите и енергетиците отхвърлиха да изслушат представителите на властта и заплашиха с нови митинги.

Одобряване на Териториалните проекти е планувано за петък на съвещание на Министерския съвет.

Пред публицисти зам.-министър Ненов опроверга тиражираната през вчерашния ден информация за компании, близки до „ Продължаваме промяната “, посочени за бенефициенти по териториалните проекти. Той акцентира, че въпросните проекти не плануват никакви ограничавания за работата на въглищните топлоцентрали и мините, като подсети, че към момента националният проект за енергетиката и климата, „ който да демонстрира по какъв начин в бъдеще ще се развиват мощностите, какъв ще бъде енергийният баланс “ не е обновен.

Междувременно на закрита среща в Раднево се събраха старозагорските депутати на „ Възраждане “, синдикалисти и кметове на общини от района, с цел да обсъдят общи дейности, в случай че се стигне до одобрение на териториалния проект за Стара Загора в оферти от държавното управление вид.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР