Синдикалната федерация на служителите в МВР се противопоставя на закриването

...
Синдикалната федерация на служителите в МВР се противопоставя на закриването
Коментари Харесай

Как доброволците участват в потушаването на пожарите?

Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи се опълчва на закриването на служби за пожарна сигурност, се декларира в известие до медиите от федерацията. Целта е освен да бъдат предпазени работещите в тези звена, само че и всички жители, с цел да имат те еднакъв достъп до противопожарната помощ, се показва в известието.

 © Българска телеграфна агенция / Архив
В Благоевградска област доброволните формирования са факт от дълго време, а активността им е помогнала през тази година за повече от 20 пожара и не се е стигнало въобще до намесата на пожарникари: доброволците са се справили сами. Броят на хората зависи от броя на популацията. Най-много записани доброволци има в регионалния град. Най-често доброволците са на възраст от 25 до 40 години и наложително минават образование.

Явор Хаджиев е доброволец от една година. Участвал е в гасенето на двата огромни пожара в региона на Кресна това лято. Решил да се включи във формированието, тъй като желал да оказва помощ на хората, когато има потребност. Казва, че на терен постоянно работят взаимно с екипите на пожарната.
Явор Хаджиев: Ръководителите ни спускат дилемите, нормално работим с тях, по отношение на всяка задача, която е нужна. Много добре работим, оправяме се. Надявам се, че те разчитат на нас, тъй като с каквото можем оказваме помощ.
Доброволците минават през три стадия на образование. От пожарната в Благоевград споделиха, че, с цел да са добре готови и да знаят по какъв начин да реагират при злополучие, постоянно ги включват в практическите тренировки и занятията, които организират. Все повече са младежите, които желаят да станат доброволци.
гл. инсп. Юлиян Петров, нач. бранш Пожарогасене и избавителна активност към Регионална дирекция пожарна сигурност и отбрана на популацията: Доброволци могат да станат хора, които са навършили 18 години, които са клинично здрави, не са осъждани. Като наредбата разрешава и хора, които са навършили 16 години да преминат през образования и като станат на 18 тогава към този момент стават доброволци.
В момента община Благоевград набира още 20 доброволци, защото броя, която е регламентирана за града е 45. Във формированието има записани даже и четири дами. За времето, в което доброволците се включват в гасенето на пожари или други бедствия те получават и възнаграждение.

Любен Терзийски, основен експерт „ Отбранителна и мобилизационна подготовка “ в община Благоевград: Заплащането е за момента базовата ставка на минималната заплата и присъединяване към този момент като дни, какъв брой време вземат участие доброволците в такова събитие.
От началото на годината 22 пожара в Благоевградска област са били загасени единствено от доброволческите екипи и не се е наложила интервенция на пожарните служби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР