Синът на починалия проф. Димитър Зашев Йосиф Зашев разкри истинската

...
Синът на починалия проф. Димитър Зашев Йосиф Зашев разкри истинската
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ! Синът на проф. Димитър Зашев разкри истинската причина за смъртта на баща си

Синът на умрелия проф. Димитър Зашев Йосиф Зашев разкри същинската причина за гибелта на татко му. Той посочи пред БЛИЦ, че не е имало никакъв побой и недоумява за какво такава информация се популяризира в пространството.

" Тъжно ми е, че се пишат такива неща... През декември 2017 година татко ми Димитър Зашев ненадейно получава мозъчен кръвоизлив и бива признат във Военномедицинска Академия. След 2-месечно интензивно лекуване, Димитър издъхна на 1 февруари 2018 година Беше във ВМА съвсем 2 месеца, оперираха го 2 пъти, само че не устоя и издъхна... Дори не знам за какво се приказва за побой... ", споделя Йосиф пред БЛИЦ.

Той е разгласил в персоналния си фейсбук стихотворение на татко му, с цел да уважи паметта му.

" Навярно да заспя
е към този момент сетно време,
самин като плода,
от който няма семе.

От него кой не пи
и наслада, и отрова.
Но господ не се опи
и звяр не се натрови.

Животът - сън бучи,
рой облици разнася...
Все отново склопи очи.
За момент не се унасяй.

Смъртта е лунен момент,
но тя не е начало.
Сам ти не си боец.
Ти цялостен си сън,
цял - жал. "



БЛИЦ напомня, че по-рано се появи информация за нещастието от персоналния профил във Facebook преподавателят в Софийския университет Филип Петров. По-късно се появи и версия, че професорът е станал жертва и на различен побой, година по-рано.

Той обаче също е бил измамен, излиза наяве от редактираната му по-късно обява.

" Почина българският мъдрец, преводач и стихотворец проф. Димитър Зашев.

Освен многочислените си писания, които няма по какъв начин да изреждам, тъй като и не познавам в елементи, това с което ще бъде запомнен вечно, е превода на Мартин Хайдегер " Битие и време " на български език. Който е чел нещо от Хайдегер ще знае, че това не е някаква елементарна техническа задача на човек, който познава езика - това е героичен труд самичък по себе си.

Мир на праха му.

П.П. Без да съм желал, публикацията е станала " viral ", а по непроверена информация бях написал евентуално погрешна причина за нещастието. Просто препредадох думи на човек, който ми го сподели, без да имам метод да го ревизира. Кой му е споделил на него, не знам - негоден телефон. До публицистите - не трябваше да ме цитирате - не съм благонадежден източник. Моля не пускайте незабавно публикации и репортажи въз основата на някаква драсканица на човек във Facebook. Това са обществените мрежи, по тази причина проверявайте си информацията от достоверни източници преди да пишете.

Може да се изложих доста в персонален проект, само че пък има и едно хубаво нещо в тази ситуация - името на професора се загатна и се цитираха част от трудовете му. Рядкост е в медиите да се чуе името на хора като Хайдегер и да се популяризират стихосбирки и писания на български философи ", написа Петров.

Проф. Димитър Зашев е роден на 31 юли 1948 година в София. Завършва Философия в СУ " Св. Климент Охридски " и пази докторска теза по История на философията в Лайпцигския университет. Преподавател е в катедра " Културология " на СУ, както и в Националната художествена академия по История на естетиката. Автор е на десетки изявления, две метафизичен книги и две стихосбирки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР