Син понеделник: Защо се смята за най-депресиращия ден в годината?

...
Син понеделник: Защо се смята за най-депресиращия ден в годината?
Коментари Харесай

Син понеделник: Защо се смята за най-депресиращия ден в годината?

Син понеделник: Защо се счита за най-депресиращия ден в годината? Третият понеделник на януари  към този момент е прочут като „ Синия понеделник “, защото се счита за  най-депресиращия ден в годината. Коледни разноски, неприятно време, новогодишни цели, които не се сбъднаха, вършат това най-депресиращият ден в годината. Но дали третият понеделник на януари е най-депресиращият ден в годината? Учените споделят, че не.

Терминът „ Син понеделник “ е фиктивен през 2004 година от английския психолог Клиф Арнал, когато туристическата организация Sky Travel го помоли да създаде математическа формула, с цел да дефинира най-депресиращия ден в годината.

След това туристическата организация употребява термина „ Син понеделник “ в своята рекламна акция

която е предопределена да насърчи летните резервации, които, съгласно компанията, ще облекчат депресията от този ден. Теорията на Арнал обаче е изцяло отхвърлена от научната и академична общественост.

Въпреки това няма надеждни научни доказателства, които да демонстрират, че „ Синият понеделник ” е по-депресиращ от всеки различен ден или че е най-депресиращият ден в годината.

Показатели за публично здраве като смъртност, неявяване по болест, психиатрична заболеваемост и даже прогнози за смъртни случаи или опити за самоубийство,  не демонстрират увеличение  през третия понеделник на януари всяка година спрямо други дни през януари.

Следователно „ Синият понеделник ” не би трябвало да се преглежда като нищо повече от PR трик

до момента в който критиците на теорията на Арнал, в това число Фондацията за психологично здраве, организация с нестопанска цел в Обединеното кралство, настояват, че терминът „ Син понеделник ” може да бъде евентуално нездравословен за човешкото здраве-битие.

 

Източник: / Превод:

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР