Симптомите на недостиг на витамини включват чуплива коса и нокти,

...
Симптомите на недостиг на витамини включват чуплива коса и нокти,
Коментари Харесай

Тялото алармира: Симптоми за липса на определени витамини

Симптомите на дефицит на витамини включват чуплива коса и нокти, язви в устата, косопад, люспести петна по кожата и други. Разпознаването на тези признаци може да помогне да коригирате нещо в диетата си. Те са методът, по който тялото ни алармира за вероятен недостиг на витамини и минерали.
Чупливата коса и ноктите могат да бъдат породени от липса на биотин, прочут още като витамин B7. Този витамин оказва помощ на тялото да преобразува храната в сила. Дефицитът на биотин е необичаен, само че когато се появи, чупливата коса и ноктите са едни от най-забележимите признаци. Продължителната приложимост на антибиотици и съответни медикаменти, както и потреблението на недопечен яйчен белтък, могат също да допринесат за недостиг на биотин. Храните, богати на биотин, включват яйца, месни артикули, риба, млечни артикули, ядки, семена и разнообразни зеленчуци и плодове. Жени, които имат проблеми с косата или ноктите може да се възползват от добавка с биотин след консултация със здравен експерт.
Лезиите в устата, като афтите или пукнатините в ъгълчетата на устата, постоянно могат да бъдат свързани с дефицит на избрани витамини или минерали.
Например афтите са постоянно свързани с дефицит на желязо или витамини от група B. Изследвания демонстрират, че недостиг на витамини като тиамин (B1), рибофлавин (B2) и пиридоксин (B6) може да има връзка с повтарящите се лезии в устата. Храните, богати на тези витамини и минерали, включват домашни птици, месо, риба, бобови растения, зеленчуци и плодове. При съществуване на сходни признаци е значима консултацията със здравен експерт, който може да предложи уместно лекуване или добавки, според от съответната обстановка. 
Кървящите венци постоянно се дължат на грубата техника на миене на зъбите, само че неналичието на витамин C може също да бъде фактор. Витамин C е значим за заздравяването на рани, имунната функционалност и е антиоксидант. Дефицитът на витамин C е необичаен при изразходване на задоволително пресни плодове и зеленчуци, само че доста хора не ядат задоволително такива храни. Други признаци на недостиг на витамин C включват постепенно укрепване на рани, суха и люспеста кожа, постоянно кървене от носа и други. За да се употребява задоволително количество витамин C е значимо да се включат всеки ден най-малко 1–2 чаши плодове и 2–3 чаши зеленчуци. 
Люспестите петна и пърхотът са постоянно свързани със себорейния дерматит, който визира отделящите лой зони на тялото като скалпа, лицето, горната част на гърдите и други. Тези положения могат да се проявят в разнообразни стадии от живота, като вероятността за тяхно появяване е най-висока през първите 3 месеца от живота, по време на пубертета и в средата на зрелост. Липсата на хранителни субстанции, като рибофлавин (витамин B2) и пиридоксин (витамин B6) може да играе роля в развиването на тези кожни проблеми. Храни, богати на тези витамини, включват домашни птици, месо, риба, яйца, млечни артикули, овес, ядки и някои зеленчуци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР