Симптомите на COVID-19, причинени от варианта Омикрон, се различават от

...
Симптомите на COVID-19, причинени от варианта Омикрон, се различават от
Коментари Харесай

С Омикрон ли съм заразен: Кои са най-характерните симптоми

Симптомите на COVID-19, породени от разновидността Омикрон , се разграничават от тези при разновидността Делта . Досегашните данни сочат, че няма да вземем за пример загуба на подушване. Но очевидно има различен присъщ белег за болест с Омикрон, написа.

Омикрон - разновидността на ковид, който към този момент господства в Съединени американски щати и Англия, скоро ще е най-разпространеният в цяла Европа, предвиждат специалистите. Според информацията, с която учените разполагат досега, той е по-вирулентен от Делта разновидността на COVID-19.

Производителите на ваксини настояват, че двете дози от наличните препарати не обезпечават цялостна отбрана против Омикрон, въпреки и да пазят от съществено протичане на болестта. За по-пълноценна имунна отбрана е нужно слагането на бустерна доза .

Нощните изпотявания са измежду най-честите признаци

Омикрон се разграничава от Делта разновидността освен по инфекциозността. Някои от признаците на новия вирусен вид също са разнообразни. Според учени от Англия и Южна Африка, където Омикрон бе регистриран за първи път, нощните изпотявания са измежду най-характерните признаци на новия вариант. „ Става въпрос за мощни нощни изпотявания, които постановат изцяло преобличане “, изясни пред ITV английският доктор Амир Хан . Той твърди, че въпросният белег е доста значителен и упорства признакът да бъде прибавен към формалния лист на английската здравна работа NHS.

Анжелик Кутзи , председателка на Лекарския съюз в Южна Африка, сподели пред Военновъздушни сили: „ Пациентите с Омикрон се оплакват от болки в тялото и мощна отмалялост. Характерно е, че тези недоволства се следят най-вече измежду младите, а не толкоз измежду по-възрастните хора “. Но информацията по тематиката към този момент е нищожна, защото едвам 6% от популацията в Южна Африка е над 65-годишна възраст. Притесненията за възрастните хора с диабет и сърдечни проблеми си остават настоящи, разясни Кутзи пред английския вестник „ Телеграф “. 

Сред другите признаци, присъщи за разновидността Омикрон, са болки в гърлото и суха кашлица . Но доста дребна част от пациентите подвигат температура. Нито един от случаите в Южна Африка не е изгубил подушване или усет - а това бяха едни от най-разпространените признаци при първата вълна от пандемията. 

Децата са по-уязвими от възрастните?

Все още не е ясно доколко Омикрон поразява децата. Но има индикации, че те се разболяват по-сериозно. „ Има нарастване на хоспитализациите на деца под петгодишна възраст “, ​​казва Мишел Грум от Националния институт за заразни заболявания на ЮАР. В столицата Претория дребните деца са втората по величина възрастова група в лечебните заведения след хората над 60 години. Но и тук ниската междинна възраст на популацията може да оказва въздействие. 

Някои лекари оповестяват за необикновени признаци при децата. „ Около 15 % от инфектираните деца получават кожен обрив “, съобщи лондонският доктор Дейвид Лойд пред новинарския канал Sky News. Други чести признаци са отмалялост, главоболие и загуба на вкус.

Бустерните дози са ефикасни

При Омикрон се виждат огромен брой генетични промени спрямо първия вид на COVID-19. Повече от 30 разновидности засягат шиповия протеин, който вирусът употребява за нахлуване в човешките кафези. Проблемът с имунизациите е, че предходните препарати са съобразени с шиповия протеин на ковид от началото на пандемията. Има също данни, че Омикрон много сполучливо заобикаля имунната отбрана на организма.

Точна по тази причина ръководителят на Постоянната комисия по имунизациите в Германия Томас Мертенс, както и здравният министър Лаутербах, приканват хората да си слагат трета доза от наличните препарати. „ Бустерните ваксини несъмнено са ефикасни, а данните досега сочат, че наличните ваксини евентуално защищават и от Омикрон “, сподели Мертенс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР