СимфониетаВраца репетира с ощеедин изтъкнат музикант, турския диригентХакан Шенсой.Той еизучавал

...
СимфониетаВраца репетира с ощеедин изтъкнат музикант, турския диригентХакан Шенсой.Той еизучавал
Коментари Харесай

Турският диригент Хакан Шенсой във Враца: Не ме интересува националността на хората - важен е човекът!

СимфониетаВраца репетира с ощеедин бележит музикант, турския диригентХакан Шенсой.Той еизучавал дълги години цигулка при именити професори в Истанбул и по света, в това число в Кралския музикален лицей Лондон в класа на Тревър Уилямс, след което стартира да учи " Теория на музиката " и „ Дирижиране “ усъвършенствайки уменията си при Джанлуиджи Джелмети в Мизикалната академия в Сиена и академията на Ренгим Гьокмен в Измир.

В биографията на именития маестро Шенсой се показва, че той е първият и единствен турски диригент, на сцената на миланската " Ла канара " от 240 години насам. Именно фамозния оперен спектакъл „ Ла канара “ е допирната точка в креативния път на двамата гостуващи международни музиканти.

Солистът Антон Никулеску, който стартира интензивно кариерата си още като дете-чудо в родния Букурещ, притежател на редица влиятелни награди от състезания, е бил лидер на групата на виолончелите в миланската " Ла канара ", както и в „ Тетро комунале “ във Флоренция и оперния спектакъл „ Белини “ в Катания. Концертира в целия свят и свири на неповторим инструмент „ Пиетро Гуарниери – Мантуа “ от 1709 година

Няма да не помни първото си посещение във Враца – имахме на сцената 55 музиканти, които изпълняваха Дворжак, а в публиката –7 индивида.

Преди 7-8 години бях във Враца, пъклен мраз в града и малко хора в публиката. Свирил съм с доста български ркестри – Софийска Филхармония, Бургаска опера, Шумен и Разград.

Това е живота ми. Съпругата му е българо-туркиня.

Нима ви наподобявам на турчин? /Наистина е по този начин – ярък човек със сини очи/.

Роден е в Истанбул, учил е комбинация и диригентство. Композитор и цигулар е.

Пътува като диригент и цигулар.Свирил е съвсем на всички места по целия свят – от Северна Америка до Южна Америка и Австралия.

Професор е в Истанбул и преподава на студенти комбинация в Музикалното учебно заведение на Истанбул.

Смесен план е, солистът избра кои творби да свирим. Обикновено се свири 1,2,3 на Чайковски.Но ние ще свирим „ Франческа ди Римини “.

Заедно с маестро Христов и солиста избрахме програмата за концерта.

Аз съм единствения турски диригент, който е дирижирал в Миланската „ Ла канара “.

Не единствено че е дирижирал в Милано, само че е пътувал с тяхната филхармония за концерти в цялата страна. Две години след пандемията.

За мен музиката е всичко.

Аз съм вманиачен по музиката – не може да си визиите. Сутрин като си отворя очите – чувам музика.

Чета доста, виждам видео, с цел да съм в час с всичко, което се свири в света. Играя билярд.

Харесвам книгите е за история, философия, политика, просвета.Имам шопинг лист на четене на книгите Орхан Памук. Чета всичко негово.

Всичко е близко – хората, идентично е с други балкански страни. Начина на мислене, храната, общуването сред хората. Думите – чизми, перде, шкембе….Хората си наподобяват на Балканите.

Не го интересува националността, гледа народа като народ, знамената не съставляват нищо, индивидът е най-съществен. Всички сме едно.

Не! Той мисли.Това е нещо напълно друго. Самата работа е всичко с изключение на страст – с главата си подготвяме творбите. Това е професионализъм- в партитурата му може да се види всичко от метода, по който е подготвен концерта.

Емоциите се случват след концерта и подготовката. В началото е доста печален. Това не се случва на един естествен човек.



Връщам се в Турция – там през май ще имам сред 6-10 концерта на разнообразни места.

Ще ви издам един секрет – дано останат сред нас двамата.Тайната е, чеОркестърът не харесва диригентите, които стопират музикантите, които са луди по детайлите. Изискват доста елементи. Той изисква всичко да е идеално. За да се разбере концепцията. По този метод се извинява на оркестъра.

Бил е концертмайстор на оркестър 19 години. Неговият професионален опит като цигулар го е научил, че точно това са най-хубавите диригенти.

Но това е част от процеса на подготвяне на музиката.

Пожелавам Ви здраве, да пътувате доста и да разказвате, че Балканите самного хубаво място.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР