Силвия Янковски е сред най-награждаваните майстори на бисквити и мъфини

...
Силвия Янковски е сред най-награждаваните майстори на бисквити и мъфини
Коментари Харесай

Българка, приготвяла торта за кралица Елизабет, е сред най-награждаваните сладкари в света

Силвия Янковски е измежду най-награждаваните майстори на бисквити и мъфини в света. Тя е подготвяла сладки изкушения даже за рождения ден на към този момент починалата кралица на Англия Елизабет II.

Янковски е родена във Варна. Докато живее в България тя работи като учителка по изобразяване и интериорен дизайнер. През 2015 година отпътува за Лондон, където животът й поема в нова посока - първо става детегледачка на две девойки, след което професионален декоратор на бисквити.

“Покрай техните рождени дни, тъй като приготвях бисквити за приятелите им и за празненства, осъзнах, че ползата ми към бисквитите е доста огромен. Фирмата, от която си купувах материали ме предложения на първото съревнование, на което участвах през 2017 година и откакто го завоювах погледнах съществено на нещата и по този начин стартира всичко ”, описа тя.

През идващите 6 години следват серия от оценки и награди. Печели даже влиятелните " Тортени Оскари " за изцяло творчество.

“Едва ли има някой в света с повече награди от моите. В Ботсвана имах огромно ателие, там бяха закачени по стените, само че тук нямам място ”, счита Силвия Янковски.

На Острова тя се среща и със брачна половинка си, който е британски посланик и с него обикаля света. Живяла е в Англия, Румъния, Ботсвана и Полша, където показва гения си. Последният ѝ приз е от началото на месеца от съревнование във Варшава, където живее сега.
  
“Участвах с два екрана и на двата имам златни медали, а единият завоюва огромната премия. Аз имам вяра, че всяко нещо, което се прави с огромна обич, отдаденост и ентусиазъм, постоянно има резултат. И поисквам на всички да намерят това, което ги прави щастливи, тъй като резултатът неизбежно е прекрасен ”, сподели тя пред бТВ.

Силвия Янковски споделя, че рисунките върху бисквити изискват централизация и доста самообладание.

“Никога не върша схема, постоянно всичко се случва в главата ми, въобразявам си го и стартирам да рисувам. На бисквита по-малко от час и половина съвсем не отстранявам, и то в случай че е нещо доста обикновено. През октомври на надпреварата в Лондон, когато още веднъж завоювах огромната премия, този екран с вещиците ми лиши може би месец и половина, съвсем два, тъй като всеки един подробност е персонално юридически, моделиран, по-късно оцветяван и всичко това лишава време. Другото е телефонът, с който завоювах огромната премия на Cake International, той е изработен от 18 разнообразни бисквити. Него го върших в Ботсвана ”, добави тя.

Като човек, който обича родината, Силвия постоянно рисува детайли от българския фолклор и обичаи. Не крие и вдъхновението си от картините на Владимир Димитров – Майстора, които постоянно се появяват върху нейните бисквити.

“Той ми е обичаният български художник, а бисквитите с негови произведения ги върших в Румъния. Имаше обяд в британското посолство. За страдание хората на обяда бяха доста, а бисквитите бяха единствено 11 и нямаше за всеки, само че всички бяха доста впечатлени ”, описа тя.

Миналата година получава покана да подготви бисквити за платинения празник на към този момент починалата кралица Елизабет II.

“Този екран, който в действителност е с бисквитите за коронясването на кралицата и макетът на торта на короната, бяха по мое предпочитание. Бисквитите бяха подарък за гостите. Понеже много хора знаеха, че ще има мои бисквити и те свършиха първо. Те бяха опаковани и съвсем всички си ги взеха като сувенир от събитието за спомен. Сега се надявам да направя отново и за коронясването на краля на 6-ти май ”, добави Силвия Янковски.

Освен участията в надпревари, през последните две години Силвия е и жури. Тя е арбитър на най-голямото в света съревнование за сладкарство Cake International, прави оценка и разнообразни състезания в България, Бразилия, Южна Африка и Русия.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР