Силно земетресение с магнитуд 7.1 разтърси филипинския остров Лусон в

...
Силно земетресение с магнитуд 7.1 разтърси филипинския остров Лусон в
Коментари Харесай

Земетресение с магнитуд 7.1 разтърси Филипините

Силно земетресение с магнитуд 7.1 раздруса филипинския остров Лусон в сряда, нанасяйки съществени вреди на болница и здания в северна провинция на страната. Трусът бе усетен доста мощно и в столицата Манила.

Земетресението е зародило на 11 км югоизточно от град Долорес на относително дребна дълбочина от 10 км.

" Все още има вторични земетресения. Получихме известия за вреди на къщи. Но към този момент няма жертви ", сподели кметът на град Лагангиланг в провинция Абра Ровелин Виламор.

„ Нямаме електрическо зареждане, тъй като то се прекъсва автоматизирано заради заплаха “, сподели Виламор пред радио DZRH.

Ренато Солидум, шеф на държавната сеизмологична организация, сподели пред радиостанция DZRH, че се чакат мощни вторични земетресения.

" Фокусът на вниманието е върху Абра и околните провинции. Това е огромно земетресение ", сподели Солидум, добавяйки, че има свлачища в някои елементи на Абра, изключително в град Манабо.

В Абра живеят близо 250 000 души. Това е провинция без изход на море в северните Филипини. Неговите дълбоки долини и полегати хълмове са оградени от скалисти планини.

Ерик Сингсън, конгресмен в провинция Илокос Сур, също на север, сподели за радиостанция DZMM, че земетресението е било усетено мощно там.

" Земетресението продължи 30 секунди или повече. Мислех, че къщата ми ще падне ", сподели Сингсън.

„ Сега се опитваме да достигнем до хората... В момента има вторични земетресения, тъй че сме отвън дома си “, споделя той.

Земетресението е усетено и в Манила, където няколко здания бяха евакуирани, а градското метро бе спряни в час пик. Филипините се намират на сеизмично дейния тихоокеански „ огнен пръстен “, група от вулкани и линии на разломи, които се извиват в покрайнините на Тихия океан.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР