Силно земетресение с магнитуд 7,0 удари Папуа Нова Гвинея, твърдят

...
Силно земетресение с магнитуд 7,0 удари Папуа Нова Гвинея, твърдят
Коментари Харесай

Силно земетресение с магнитуд 7.0 удари Папуа Нова Гвинея

Силно земетресение с магнитуд 7,0 удари Папуа Нова Гвинея, настояват сеизмолози и поданици. Незабавно бяха налични единствено няколко детайлности, само че няма опасност от цунами.

Земетресението, което удари в 3:04 сутринта локално време в понеделник, е с център езерото Чамбри, на към 37 километра източно от Амбунти или 96 километра югозападно от Вевак, столицата на провинция Източен Сепик.

Геоложката работа на Съединени американски щати (USGS) дефинира силата на земетресението на 7,0, което е доста по-ниско от по-ранните оценки от 7,3 и 7,9. То удари към 62 километра под повърхността, което го прави много надълбоко земетресение.

„ Въз основа на всички налични данни не се чака разрушително цунами в целия Тих океан “, се споделя в изказване на Тихоокеанския център за предизвестие за цунами.

Подробности за вредите или жертвите от отдалечения район не бяха налични незабавно. USGS пресметна, че до 4,5 милиона души може да са усетили земетресението, в това число 466 000 души, които може да са почувствали „ мощно “ до „ доста мощно “ разклащане.

Жител на провинция Южен Хайленд, на към 249 километра от епицентъра, разказа трусовете като „ мощни “ и сподели, че са траяли към 45 секунди.

Земетресенията в планинската нация, която е в „ тихоокеанския огнен пръстен “, рядко предизвикват огромни вреди, защото доста структури в района са леки и гъвкави. Това им разрешава да се огъват, вместо да щракнат, когато се случи огромно земетресение.

Земетресенията в Папуа Нова Гвинея обаче могат да причинят огромни свлачища.

Земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер удари Папуа Нова Гвинея през септември 2022 година, убивайки минимум 21 души и ранявайки десетки други. През 2018 година поредност от мощни трусове удариха страната, убивайки минимум 200 души. Много смъртни случаи са породени от свлачища.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР