Години преди настъпването на сегашната AI революция говореха за милиони

...
Години преди настъпването на сегашната AI революция говореха за милиони
Коментари Харесай

Амодеи: ББД няма да е достатъчен

Години преди настъпването на сегашната AI гражданска война говореха за милиони безработни поради изкуствения разсъдък. Това няма да се случи тази година или идната, само че вероятността за това наподобява все по-голяма. Именно за това и хора от софтуерния бранш от ден на ден приказват за възможни решения на казуса. Интересно е, че никой не приказва за прекъсване на AI лудостта, само че кутията на Пандора е отворена.

Едно от упоменатите решения, които към този момент интензивно се разискват тук е да вземем за пример така наречен „ категоричен базов приход “ (ББД). За това неотдавна приказва създателят на OpenAI Сам Алтман. Мнозина споделят възгледа му, че това ще е тип избавление. Според други обаче, ББД няма да е задоволителен за естествен живот на уволнените от роботите. На това мнение е да вземем за пример Дарио Амодеи, създател и изпълнителен шеф на Anthropic.

„ Определено ББД ще е по-добре от нищо. Но доста повече избирам свят, в който всеки способства “, показа той в изявление за TIME Magazine. „ Ще си е като някаква дистопия леко. Как ще имате тези няколко индивида, правещи трилиони долари и държавни управления, които раздават пари на масите. Мисля си, че не това е света, към който би трябвало да се стремим “.

Дали приказваме за десетилетие или за по-кратък период, само че ситуацията може да стане много комплицирано за доста хора. През предходната седмица ви цитирахме резултатите на едно проучване по тематиката. Проведено от страна на университета Дюк и Федералните аварийни банки на Атланта и Ричмънд, то утвърждава, че 61% от интервюираните американски организации имат намерение да внедрят изкуствен интелект през 2025. Вече и май виждаме първите жертви на тази гражданска война или деволюция, вие преценете. Става дума за креативната промишленост, графичния и 3D дизайна, гейм и филмовите промишлености.

„ Убеден съм, че в случай че прогнозите за експоненциален растеж на изкуствения разсъдък са правилни, AI системите ще са по-добри от хората. Ще са по-добри от всички хора, във вършенето на съвсем всичко, което хората вършат през днешния ден. И ние в действителност би трябвало да преосмислим доста неща тук “, продължава Амодеи. „ В кратковременен проект аз постоянно приказвам за взаимно допълнение. Нужно е да се уверим, че хората и изкуственият разсъдък могат да работят дружно. И това е ужасно решение в кратковременен проект. Но в дълготрайна вероятност, ние би трябвало доста съществено да помислим. Как ще организираме стопанската система си, по какъв начин хората ще гледат на живота си? Един човек няма да може да го реши. Нито пък една компания единствено. Това би трябвало да е диалог на човечеството. И единственото ми терзание в тази ситуация е, че в случай че технологията се развива с такива бързи темпове, ние би трябвало да намерим отговора тук бързо “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР