Силно земетресение от над 5 по Рихтер в Румъния. Епицентърът

...
Силно земетресение от над 5 по Рихтер в Румъния. Епицентърът
Коментари Харесай

Русенци са разтревожени от земетресението в Румъния

Силно земетресение от над 5 по Рихтер в Румъния. Епицентърът е бил на към 150 км северно от Букурещ. Трусът е усетен и у нас.

Няма данни за опустошения след земетресението. Трусът беше къс, не повече от три секунди и се усети най-вече по високите етажи на блоковете в града. Нямаше и суматоха измежду хората. Не са излизали на открито. Но доста от тях споделят, че са останали будни до сутринта.

Притеснени са обаче хората, които живеят в региона на Централната жп гара. Над 30 години жилищните здания там са с градивни проблеми и се нуждаят от незабавно подсилване.

Русенци са чувствителни към всеки трус, въпреки и леко усетен в града, защото още помнят разрушителната му мощ през далечната 1977 година А близостта на Вранча ги кара постоянно да са нащрек. И тази нощ доста хора са се разтревожили от земетресението.
Огнян Стамболиев: Усетих го към 3 и половина. Събудих се много обезпокоително и не можах да заспя до 5-6 часа. Аз съм на 7 етаж, а пък кучето Чарли, което спи покрай мен, се разсъни и излая. Трябва да се намерения доста за укрепването на постройките.Енчо Анчев: Снощи, аз тъй като се разсънвам нощно време, и съм седнал, полилеи няма, имаме завеси - не се клатеха, само че го усетих и си крещя " Абе, аз толкоз ли съм кукуригу?! ". И тази заран като споделиха по малкия екран, крещя още не съм изкукуригал, усетил съм го.  Силно земетресение в Румъния беше усетено и в Северна България Силно земетресение в Румъния беше усетено и в Северна България
Трусът е регистриран към 3:27 ч. тази заран. Епицентърът е на 153 км северно от Букурещ, на 143 км дълбочина в планината Вранча, а магнитудът му е...

Най-чувствителни към земетресенията са русенци, които живеят във високите жилищните блокове с нарушена структура, като блок „ Достоевски ".
Виолета Павлова: Има проваляне на блока от влага, от сняг, и колкото и да е, това тормози хората.
Трусът бил усетен и в Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна и Силистра.
Петър Кирилов, дежурен сеизмолог в НИГГГ-БАН: Веднага се свързахме с най-близките градове - Силистра, Русе, по Дунав градовете. Усетено е извънредно едва в България и няма данни за материални вреди. Добре е, че България е спрямо да вземем за пример Гърция и Турция, Албания, по-слабо сеизмична зона.
В новостроящите се жилищни здания е наложително изискване те да бъдат с висока сеизмична резистентност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР