Силно съм обезпокоен от развиващата се ситуация във и около

...
Силно съм обезпокоен от развиващата се ситуация във и около
Коментари Харесай

Антонио Гутериш е силно обезпокоен от ситуацията около Запорожката АЕЦ

Силно съм смутен от разрастващата се обстановка във и към Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна , се споделя в изказване на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, публикувано от пресслужбата му.

" Призовах всички заинтригувани страни да проявят разсъдък и да не подхващат дейности, които могат да застрашат физическата целокупност, сигурността или сигурността на атомната централа - най-голямата по рода си в Европа.

За страдание, вместо деескалация, през последните няколко дни за нови надълбоко тревожни произшествия, които биха могли, в случай че продължат, да доведат до злополучие.

Призовавам военните сили на Руската федерация и Украйна неотложно да прекратят всички военни дейности в непосредствена непосредственост до централата и да не нападат нейните уреди или покрайнини.
 Гутериш упорства интернационалните специалисти да получат достъп до Запорожката АЕЦ
Гутериш упорства интернационалните специалисти да получат достъп до Запорожката АЕЦ

Русия и Украйна взаимно се упрекват за обстрел над централата

Призовавам страните да изтеглят военния личен състав и съоръжение от централата и да се въздържат от по-нататъшно разполагане на сили или съоръжение на обекта. Съоръжението не би трябвало да се употребява като част от каквато и да е военна интервенция. Вместо това е належащо незабавно съглашение на техническо равнище по отношение на безвреден периметър на демилитаризация, с цел да се подсигурява сигурността на региона.
 Външните министри на Г 7 приканиха Русия да върне контрола над Запорожката АЕЦ на Украйна
Външните министри на Г 7 приканиха Русия да върне контрола над Запорожката АЕЦ на Украйна

Те настояват, че по този начин ще се подсигурява сигурност на нуклеарното оборудване

Организацията на обединените народи продължава да поддържа напълно сериозната работа на Международната организация за атомна сила (МААЕ) и нейните старания да подсигурява безвредната употреба на Запорожката атомна електроцентрала. Призовавам страните да дават на задачата на МААЕ неотложен, сигурен и безконтролен достъп до обекта.
 МААЕ сигнализира за сериозна обстановка в Запорожката АЕЦ
МААЕ сигнализира за сериозна обстановка в Запорожката АЕЦ

Принипите са нуклеарна сигурност са нарушени

Трябва да сме ясни, че всяка евентуална щета на Запорожката АЕЦ или други нуклеарни уреди в Украйна или където и да е другаде може да докара до пагубни последствия освен в непосредствената непосредственост, само че и за по-широкия район и отвън него. Това е изцяло недопустимо, " приключва Гутериш.
 Eнергодар с проект за евакуация на популацията при повреда в
Eнергодар с проект за евакуация на популацията при повреда в " Запорожката " АЕЦ

Москва изрази подготвеност да помогне на задачата на Международната организация за атомна сила да посети " Запорожката " АЕЦ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР