Силните двустранни отношения между Германия и Русия са необходимост, заявиха

...
Силните двустранни отношения между Германия и Русия са необходимост, заявиха
Коментари Харесай

Берлин и Москва са за стабилни връзки помежду си

Силните двустранни връзки сред Германия и Русия са нужда, обявиха външните министри на двете страни, които през днешния ден се срещнаха за първи път в Москва на фона на непрекъснато възходящо напрежение, заяви ДПА.

Добрите връзки сред двете страни нямат опция, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров при започване на срещата, като означи, че Москва се стреми към градивни връзки, в които двете страни са равнопоставени и взаимно зачитат ползите си.

В този дух се изрече и немската министърка на външните работи Аналена Бербок. " С това пътешестване желая ясно да заявя, че връзките с Русия са доста значими както за новото немско държавно управление, по този начин и персонално за мен ", сподели тя.

Бербок и останалата част от немското държавно управление встъпиха в служба предишния месец след седмици на договаряния, последвали успеха на изборите през септември.

" Няма опция на постоянните връзки сред Москва и Берлин ", добави тя.

Но Бербок не се концентрира единствено върху сегашното, а се спря и на историята на връзките сред Германия и Русия, като означи " дълбоките исторически измерения на връзките ни ", в това число двете международни войни, в които двете страни са се сражавали на разнообразни страни, Студената война, по време на която част от Германия се трансформира в обособена страна, включила се към просъветския блок, и в последно време - напрежението, когато Германия и огромна част от Запада упрекват Русия в нарушение на човешките права и нападателно държание в интернационалната политика.

Германската министърка сподели, че историята я е предиздвикала да постави венец на Гроба на незнайния войник, с цел да покаже взаимност с жертвите на Втората международна война, в която милиони хора умират при опита на нацистка Германия да завладее Русия.

" Историческите спадове и историческата болежка сред нашите две страни постоянно управляват политиката за сегашното и за бъдещите генерации. И ние ще бъдем постоянно признателни на съветския народ за нашето помиряване след ужасите на нацистката тирания. "

Двустранните връзки обаче са обтегнати, отбелязва ДПА. Неотдавна Берлин изгони няколко съветски дипломати, откакто немски съд постанови, че убийството на грузински жител през 2019 година е било политически стимулирано ликвидиране, частично проведено от съветското посолство. Москва отговори, като също изгони немски дипломати.

Германия също по този начин упрекна Русия, че стои зад хакерските офанзиви против Бундестага през 2015 година и за нападението с химическо оръжие против съветския опозиционен водач Алексей Навални през 2020 година

Неотдавна Русия беше ядосана от решениeто на Германия да спре разрешението за лъчение на немскоезичната стратегия на съветския държавен ефирен оператор Ар Ти (RT).

По време на визитата си в Киев в понеделник, където Бербок се срещна с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба, немската външна министърка дефинира дипломацията като " единствения жизнерадостен метод " за неутрализиране на рецесията на руско-украинската граница, където са струпани десетки хиляди съветски бойци.

Говорител на немското външно министерство съобщи, че диалозите на Бербок в Москва не са продължение на договарянията в Киев. Според него опитите за намиране на решение на рецесията по границата ще бъдат продължени в други формати.

Политизирането на газопровода " Северен поток-2 " е контрапродуктивно, е декларирал през днешния ден съветският министър на външните работи Сергей Лавров пред немската външна министърка, съобщи Ройтерс.

Бербок сподели през вчерашния ден при посещаване в Украйна, че планът, който чака утвърждение от регулаторите в Германия и Европейски Съюз, към този момент е спрян и не дава отговор на енергийното законодателство на Европейски Съюз.

" Привлякохме вниманието на немските си сътрудници към контрапродуктивността на опитите да се политизира плана ", означи Лавров на взаимна конференция с Бербок след срещата им.

Германия не може да изключи потреблението на " Северен поток-2 " като средство за напън против Кремъл при положение на по-нататъшна съветска експанзия към Украйна. Това съобщи по-рано през днешния ден пред телевизия А Ер Де почитан представител на водещата партия в ръководещата коалиция, представен от Ройтерс.

Германският канцлер Олаф Шолц, представител на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), неведнъж е повтарял, че " Северен поток-2 " е напълно частна самодейност и е отвън държавния обхват.

Разчитаме на дипломатическо-политическо решение, а дипломатическият инструментариум включва и наказания, сподели обаче пред А Ер Де ръководителят на немския комитет за външна политика Михаел Рот, малко преди диалозите Бербок в Москва.

Ако в действителност би трябвало да прибегнем към наказания, а аз към момента се надявам да го избегнем, не може авансово да изключим неща, които сътрудниците ни в Европейски Съюз могат да изискат, означи той.

Газопроводът " Северен поток-2 ", който към този момент е издигнат, само че не е получил позволение за влизане в употреба, цели да доставя повече съветски газ за Западна Европа. Противниците на плана, в това число Украйна и Съединени американски щати, обаче настояват, че това ще направи Европа доста по-зависима от Русия.

Шолц съобщи през вчерашния ден, че Русия ще би трябвало да има поради политическите и стопански последици при положение на офанзива против Украйна, само че не даде повече детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР