Силите за сигурност на Беларус убиха мъж и арестуваха жена

...
Силите за сигурност на Беларус убиха мъж и арестуваха жена
Коментари Харесай

Силите за сигурност на Беларус убиха ИТ работник в престрелка

Силите за сигурност на Беларус убиха мъж и арестуваха жена му при интервенция в жилищен блок в Минск във вторник, заяви тамошната работа Комитет за Държавна сигурност (на СССР), съобщи Ройтерс.

Мъжът разкрил огън против чиновниците на реда, като един от тях също е умрял, се показва в известието.

Съветник на опозиционната лидерка в заточение Светлана Тихановска разпознава убития мъж като ИТ експерт в софтуарната компания EPAM Systems, която е основана в Съединени американски щати

„ Твърди се, че той има американско поданство. Според негови другари той подкрепял придвижването за народна власт в Беларус. Съпругата му е арестувана, майката е в потрес “, написа в Туитър Франак Вячорка.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да се свърже с компанията EPAM systems и американското посолство за коментар.

Държавната осведомителна организация Белга заяви, базирайки се на народен представител, че мъжът се свързвал с опозиционното придвижване. Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не разпознава убития с име или специалност, само че го назова „ терорист “ – термин, употребен за изложение на стачкуващи.

„ В отговор на законното искане на правоприлагащите чиновници 31-годишен гражданин на Минск отхвърли да отвори вратата на жилището си и се заключи вътре. Заради така наречен гласност, той бе сниман “, разгласи Следственият комитет на Беларус, който проверява тежки закононарушения.

„ С оглед на естеството на употребяваното принуждение. въоръжена опозиция от 31-годишния мъж, той бе премахнат с ответен огън “, се показва в известието.

Лоялните на президента Александър Лукашенко сили за сигурност смазаха с принуждение митингите след оспорваните избори предходната година, като правиха и претърсвания на жилищни блокове, в които считат, че се крият стачкуващи, отбелязва Ройтерс.

Лукашенко, който е на власт от 1994 година, отхвърля настояванията на опозицията да се отдръпна и разказва протестиращите като нарушители, склонни на принудителен протест.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР