Силите на НАТО в Косово са готови за намеса, ако

...
Силите на НАТО в Косово са готови за намеса, ако
Коментари Харесай

Силите на НАТО в Косово готови за намеса, ако е заплашена стабилността в отношенията Белград-Прищина



Силите на НАТО в Косово са подготвени за интервенция, в случай че стабилността в връзките сред Белград и Прищина е застрашена. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в Брюксел, където след седмици на напрежение сред Белград и Прищина на следващия ден ще беседват сръбският президент Александър Вучич и косовският министър председател Албин Курти.

Напрежението сред Сърбия и Косово поради условието жителите на сръбските общини в страната да сложат издадени от Прищина регистрационни табели на колите си. След всеобщо неодобрение, основаване на пътни барикади в сръбската част, и под напън от Съединените щати, държавното управление на Албин Курти отсрочи влизането в действие на мярката до 1 септември.

Едновременно с това обаче косовският министър председател съобщи, че " нападателните политики " на Белград могат да прераснат в нахлуване против Косово във всеки един миг.

Утре под егидата на Европейския съюз той ще беседва със сръбският президент Александър Вучич. Ден преди срещата Вучич се срещна с ръководителя на НАТО, който съобщи, че военните на алианса в Косово са подготвени за деяние при ескалация.

" НАТО продължава да следи от близко обстановката на терен. Нашата мироопазваща задача КФОР (KFOR) е съсредоточена върху дадените ѝ от Организация на обединените нации пълномощия. Ако стабилността бъде застрашена, КФОР е подготвена да се намеси и ще направи всичко належащо, с цел да подсигурява спокойна и сигурна среда и свободата за придвижване на всички хора в Косова ".

От своя страна Вучич съобщи, че чака сложен диалог с косовския министър председател Албин Куирти, тъй като сред двамата има противоречие за съвсем всичко:

" Имаме нашата история, която не е лесна и не е елементарна, само че желаеме да заздравим съдействието с Кейфор и НАТО и желаеме да избегнем всякаква опция за ескалация или спор ", съобщи сръбският президент.

Според представени от Ройтерс анализатори, Белград ще изиска по-голяма автономност на сръбските общини в Косово, в подмяна на това жителите им да сложат общите регистрационни табели на колите си. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР