Силистра все още е сред областите, които не фигурират в

...
Силистра все още е сред областите, които не фигурират в
Коментари Харесай

Параграф 22 за Covid-зоната в Силистренско

Силистра към момента е измежду областите, които не попадат в листата на здравните заведения, в които има открити Covid-зони , оповестени от министерството на опазването на здравето. Продължава практиката на пациенти да им бъде назначавано лекуване по телефона или да бъдат насочвани от персоналните си лекари към Спешните отделения на лечебните заведения в района.



Заради неналичието на Covid-зона в Силистренско, пациентите на домашно лекуване не могат да се възползват от решението на Министерство на здравеопазването да употребяват и безплатните медикаменти по здравна каса




 Д-р Теодора Начева – шеф РЗИ – Силистра

Още при започване на септември шефът на РЗИ доктор Теодора Начева разгласи, че построяването на Covid-зона в Силистра е в работен развой. Обсъждаха се разновидности за място в доболничната помощ, където да бъдат посрещани пациенти, да бъдат обслужвани с обзор и проучвания, или назначена терапия.

" Дали ще се случи не мога да кажа. Ние имаме доста малко подобен вид лечебни заведения , от които можем да чакаме да изградят такива зони. Имаме единствено едно ДКЦ в област Силистра и няколко дребни медицински центрове. Те нямат нито лаборатория, нито ренген. Само ДКЦ- то остава да разкрие такава зона. И в случай че първоначално имахме вяра това да се случи, през днешния ден възможностите са съвсем нулеви ", разяснява пред БНР доктор Начева.

По думите и обаче лисват и лекари от ДКЦ- то, който да работят в такава коронавирус зона . Не може лекарите от самото ДКЦ да се включат, те са на възраст и не желаят да правят тази рискова активност, акцентира още доктор Теодора Начева.

" Няма по какъв начин да ти липсва нещо, което не го е имало ", споделяха за БНР фамилните лекари.

 Незабравка Кирова

" Спешните звена работят като Covid-зона и там се прецезира кой е за домашно лекуване, кой е за болнично. Там знаят с какви кревати разполага болничното заведение, там са консултантите ", сподели в " Хоризонт до обед " доктор Дима Христова.

" Трябва да се укрепи звеното в болничното заведение. За мен казусът е в стационарното лекуване на пациентите с ковид, не на лабораторно равнище . Ккаво тъкмо ще се прави в ДКЦ? ", съобщи доктор Христова.

 Д-р Васил Славов – шеф МБАЛ – Силистра

За натовареноста на лекарите в болничното заведение удостоверява и доктор Васил Славов, шеф на силистренското лечебно заведение, само че точно поради това в Covid-зоната би трябвало да са експерти от доболничната помощ . Не е оптимист, че ще се случи. Отхвърля и концепцията това да е съществена роля на незабавните отделения.

" Това е прекачване на топката, няма да докара до нищо . Нашето незабавно звено си е Covid-зоната. Можеше да се провеждат персоналните лекари и тази зона щеше да я има към този момент, само че очевидно няма да се случи... ", уточни още доктор Славов.

 Незабравка Кирова

Спешните отделения имат друго предопределение и роля, счита и доктор Теодора Начева, шеф на РЗИ – Силистра.

И въпреки да няма вяра, че Covid-зона в Силистра ще има, предстоят последни диалози на доктор Начева с принципала на Диагностично-консултативния център в града – Общинския съвет.

За да видят дали въпреки всичко не може нещо да се направи, тъй като в последна сметка главните губещи от обстановката са пациентите .

Драстичен скок на инфектираните с ковид регистрират във Видин. От няколко дни заплахата региона да влезе в тъмночервената зона е действителна. Как се оправят лекари и пациенти без функционираща Covid зона.

Тревожна е наклонността на заболелите, регистрират от РЗИ - Видин. 350 души са на домашно лекуване, 63 заболели са приети в болница във Видинската болница, като съвсем 90 на 100 от леглата са заети. Има карантинирани паралелки в пет учебни заведения във Видин. Същевременно региона е на едно от последните места по имунизирани.

Още по тематиките слушайте в звуковите файлове.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР