Силистра. От 420 вида птици, които са регистрирани на територията

...
Силистра. От 420 вида птици, които са регистрирани на територията
Коментари Харесай

Eлена Илиева, Природонаучен музей „Сребърна“: Около 220 вида птици могат да се открият на територията на резервата – половината от регистрираните у нас

Силистра. От 420 типа птици, които са регистрирани на територията на България, в резервата се откриват към 220 типа. Това сподели Eлена Илиева, шеф на Природонаучен музей при Биосферен парк „ Сребърна “, в дневния блок „ Добър ден, Българи “ на Радио „ Фокус “ във връзка със Световния ден на влажните зони.
„. Да, незабавно ще кажат някои, че стават все по-малко и по-малко, само че повода не е единствено в човешкия фактор. Причините са сложни. От тия 220 типа към 90 са водоплаващи. И незабавно разтварям една скоба. На тези водоплаващи птици, тук е тяхното отечество, тук те снасят яйцата си, тук отглеждат дребните си. И в действителност, тук, в „ Сребърна “, е една от трите огромни колонии в Европа, поради които идват хора от целия свят. И в последно време сме доста удовлетворени и щастливи, че българският екскурзиант обърна глава към българските обекти, освен „ Сребърна “ – хората го декларират.
„ Щастливи сме да посрещнем повече от 10 000 туристи, в случай че сезонът ни стартира от април и свършва октомври-ноември – досега, в който има огромни ята от птици, които пътуват от Северна Европа към Централна и Северна Африка “, добави тя.
Милослава АНГЕЛОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в раздел „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР