Силен сняг, ниски температури, заледявания, мъгли... И самолетът не може

...
Силен сняг, ниски температури, заледявания, мъгли... И самолетът не може
Коментари Харесай

Снежен хаос на летищата в Европа: Имате ли право на обезщетение?

Силен сняг, ниски температури, заледявания, мъгли... И самолетът не може да излети, а полетът закъснява или се анулира... Какви са правата на пасажерите, в случай че не съумеят да излетят от летището поради мощен снеговалеж или други неприятни естествени условия?

Летища като " Дъблин " и Лондон " Гетуик " означиха съвсем десетократно нарастване на процентите на анулирани полети, огромна част от тях се случиха единствено за един ден, сочат изчисленията на портала. И това е обстановката без да отчитаме повишените проценти на закъснения. Летищата и самолетните компании могат да предвиждат доста обстановки, само че снегът е нещо, с което наподобява се борят всякога, когато в Европа завали.
 Снимка 599401
Делът на анулираните полети се оказва най-голям на летището в Дъблин - 5.9% през седмицата, започваща на 5 декември, за съпоставяне през миналата седмица процентът е бил 0.63 на 100.

Летищата " Гетуик " и " Хитроу " означават фрапантен растеж на анулираните полети през обсъжданата седмица, съответно 4.84% и 3.12%, при 0.46% и 0.96% седмица по-рано.

Изчисленията на OAG демонстрират, че през сериозната във връзка с анулирани полети седмица са били канселирани общо 31.9% от полетите на най-големите летища, при 20.53% седмица по-рано.
 Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада
Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада

Истината е, че през идващите няколко месеца няма доста какво да се направи, с цел да се възстановява обстановката

Правата на пасажерите са същите,, безапелационни са от Европейският потребителски център. 

Ако поради изобилен снеговалеж или замръзване самолетът не може да излети и предстоящото забавяне на полета е повече от 5 часа, то тогава потребителите имат право да се откажат да пътуват. Сходна е обстановката и в случай че полетът напряко е анулиран. В тези случаи самолетната компания би трябвало да възвърне парите за билета в период до 7 дни.

Пътниците може да изберат и да продължат да пътуват към своята последна дестинация, въпреки и това да се случва със забавяне.

Ако изберат тази алтернатива, то авиопревозвачът би трябвало да им предложи различен маршрут или различен полет, като за интервала на изчакване потребителите имат право на храна и питиета, както и на съответния брой нощувки в хотел и транспорт до там и назад до летището, обезпечени от превозвача.
 Дъблин, Гетуик, Манчестър: Кой е отговорен за хаоса на летищата в Европа и какви са вашите права?
Това са летищата, самолетните компании и туристическите компании, които би трябвало да избягвате сега

Закъсненията са неизбежни на две трети от европейските летища това лято

В случай, че самолетната компания няма опция да обезпечи такива нощувки, то е належащо пасажерите да пазят касови бележки и други документи за заплащане, получени от мястото за настаняване, където изчакват идващия полет. След това на база на тези документи те ще може да претендират за възобновяване на изхарчената сума пред превозвача. Все отново нашият съвет е разноските за нощувки да бъдат в рационални граници.

Възможно е авиопревозвачът да предложи и различен метод за напредване до крайната точка - да вземем за пример с рейс или трен, като поеме разноските за това.
 Ryanair пред Money.bg: Цените на самолетните билети ще порастват в идващите години
Ryanair пред Money.bg: Цените на самолетните билети ще порастват в идващите години

" Това не значи завършек на нискотарифните полети ", споделя ръководителят на отдел " Продажби и маркетинг " Киара Равара

Лошите метеорологични условия се смятат за изключителни условия и заради това пасажерите нямат право да претендират за в допълнение парично обезщетение. Авиопревозвачът обаче е длъжен да оказва грижи към пасажерите при всеки проблем с полет, без значение от повода за това.
 Снимка 599400
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР