Силен шум от подстанция Прослав тормози хората, които живеят на

...
Силен шум от подстанция Прослав тормози хората, които живеят на
Коментари Харесай

Квартал Парк Отдих и култура на нокти заради шумов тормоз

Силен звук от подстанция „ Прослав ” тормози хората, които живеят на ул. „ Парк Отдих и просвета ”. През нощта не може да се спи, даже и да затвориш прозорците, описват пловдивчани, чиито къщи се намират на отсрещната страна на улицата.

Съоръжението е на Електроенергиен систематичен оператор ЕАД и се поддържа от дирекция за транспорт на електрическа сила МЕЛ „ Пловдив ”. Проводниците са под високо напрежение 110/20 k/V, излиза наяве от табелата на външната врата.



Събуждаме се измежду нощ от неприятни звуци, дразнещото жужене не стопира нито за минута, настояват жителите на прилежащите къщи и недоумяват, за какво не са подхванати ограничения по обезшумяване на преноса на електрическа енергия.

Жалба от високите децибели е подадена и в кметството на регион „ Западен ” с искане шумът да бъде замерен към 22 часа вечерта, когато няма фонов звук. Копия от сигнала са изпратени до пловдивската дирекция на Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и Прокуратурата.

Кметът на региона Димитър Колев  разпореди на чиновниците инспекция на място. Ще уведомим РЗИ- Пловдив, в чиито пълномощия е измерването на шума, в това число през нощта. Общинският Инспекторат не разполага с шумомер, откакто още преди няколко години са подарили личния си уред на РЗИ.

„ Подстанция „ Прослав ” е издигната, преди да се изградят нови къщи на ул. „ Парк Отдих и просвета " и зарежда с ток южната част на Пловдив ”, подсети кметът на регион „ Южен ” Костадин Язов, който до преди три години беше ръководител на Надзорния съвет на Електроенергиен систематичен оператор ЕАД /ЕСО/.



„ Всяка подстанция има лъчение и е обикновено да има звук, който се получава при прекосяването на силата и няма по какъв начин да се понижи. Пловдив е най-бързо развиващият се град във връзка с натоварването и потреблението на електрическата енергия.

Собствениците на жилищните здания би трябвало да имат поради близостта на подстанцията, преди да стартират да строят къщи. Законът също планува наложително разстояние от сходни уреди, които би трябвало да се съблюдават ”, разяснява Костадин Язов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР