Силен медиен отзвук получи статия на журналистката Ола Дзама от

...
Силен медиен отзвук получи статия на журналистката Ола Дзама от
Коментари Харесай

Журналистка като "поръчков убиец": ехото от думи на кмета на Тирана не заглъхва

Силен медиен отзив получи публикация на журналистката Ола Дзама от Балканската мрежа за проверяваща публицистика (BIRN) и последвалата реакция на кмета на Тирана Ерион Велиай.

Журналистическият материал се базира на данни, получени от Специализираната прокуратура за корупция и проведена престъпност (СПАК) на Албания, съгласно които Велиай е забъркан в хипотетични корупционни схеми по отношение на концесионния контракт за създаване на цех за изгаряне на боклуци в Тирана.

На столичния кмет е била предоставена опцията да изрази своята позиция по въпроса, твърди Дзама, само че той не се е възползвал от поканата. Вместо това след излизане на публикацията е изпратил персонално известие, което гласи: " Ти не си публицист, ти си поръчков палач. " Реакцията му беше наказана от всички журналистически организации в Албания, както и от Safe Journalist Network и Европейската федерация на публицистите.

Международните организации постоянно показват угриженост по отношение на влошаващия се медиен климат в Албания.

 " Репортери без граници ": България се изкачи в класацията за медийна независимост, само че не се усъвършенства

През 2022 година Албания падна с 20 пункта в показателя за независимост на печата в постоянния мониторинг на " Репортери без граници " и слезе от 83-то на 103-то място. " Репортери без граници " обобщават, че публицистите в Албания са цел на проведени незаконни групи и даже на полицейско принуждение и че страната не съумява дейно да ги отбрани, а частните медии са благосъстоятелност на предприемачи, които имат връзки с политици.

 Албания събори спектакъл, само че откри проблеми под отломките Албания събори спектакъл, само че откри проблеми под отломките
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР