Силата на виното зависи от количеството захар, използвана при приготвянето

...
Силата на виното зависи от количеството захар, използвана при приготвянето
Коментари Харесай

Тънкости при приготвянето на домашно бяло вино

Силата на виното зависи от количеството захар, употребена при приготвянето му. При ферментацията от захарта се образува алкохол.

Добавянето на към 20 грама захар на 1 литър покачва силата на виното с към 1 градус. За приемане да вземем за пример на вино с 11 градуса трябват 220 грама захар на литър течност.

В самите плодове има несъмнено количество захар, по тази причина в някои случаи се прибавя по-малко. Предварително би трябвало да се знае наличието на захар в плодовете, от които ще се подготвя виното, с цел да може да се дефинира нужното количество за прибавяне.

Бялото вино би трябвало да има избрана киселинност – към 6-7 грама на литър. Регулирането на киселинността става с прибавяне на вода в процеса на ферментация.

 Вина

Ябълковият сок не се разтваря с вода, защото при ферментация киселинността му спада сама. Използват се здрави, зрели и най-добре одеве откъснати плодове.

Сокът и по-късно към този момент и виното не би трябвало да са изложени на светлина, би трябвало колкото може по-малко да имат досег с въздух и никога с метал, изключително цинк.

Сокът от плодовете се получава, като ги минете през месомелачка, чиито елементи са покрити с киселиноустойчив лак или ги счукате с дървено чукче в дървено корито или кофа.

За ферментацията сокът се трансферира в емайлиран, глинен или стъклен съд. Там температурата му се повишава с 8-10 градуса. Прегряването е рисково за винената квас, по тази причина би трябвало да се държи на ветровито място с температура 18-20 градуса и не повече от 25 градуса.

След 3-4 дни ферментацията очевидно понижава. Това е моментът, в който се прибавя разтворена във вода захар за повторно. След седмица се прибавя последната порция захар.

Готовото вино се налива в бутилки и се оставя за към месец в мазето или друго уместно място, с цел да може да изсветлее и да добие същинския си цвят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР