Сикхският сепаратизъм отдавна обтегна връзките между Канада и Индия. Сега те са в най-ниската си точка от години

...
Отношенията между Канада и Индия потънаха до най-ниската си точка
Коментари Харесай

Отношенията между Канада и Индия потънаха до най-ниската си точка от години, тъй като двете страни си разменят обвинения след убийството на сикх активист, но експерти казаха, че остава да се види дали това ще създаде траен разрив между двамата съюзници на САЩ

От KRUTIKA PATHI Associated Press и SHEIKH SAALIQ Associated Press 20 септември 2023 г., 7:14 ч. Китай и ще спечели сътрудничеството на Индия за Украйна война.

Преди пет години канадският министър-председател Джъстин Трюдо завладя заглавията в Индия с ентусиазирано приемане на културата на страната по време на едноседмично пътуване със семейството си. Той облече серия от цветни, блестящи традиционни индийски костюми, посети паметници и дори получи характерната мечешка прегръдка на премиера Нарендра Моди – знак, че отношенията им вървят нагоре.

Признаци на дипломатически разрив се появиха на срещата на върха на Г-20, организирана от Индия по-рано този месец.

Трюдо пропусна официалната вечеря, организирана за лидерите на Г-20, а местните медии съобщиха, че е бил пренебрегнат, когато е получил бърза среща с Моди, вместо седяща двустранна среща.

Моди изрази опасения, че правителството на Канада е меко към сикхските сепаратисти, според индийско изявление, публикувано по това време. Пътуването на Трюдо завърши с още по-голяма неудобство, когато самолетът му се повреди, принуждавайки го да остане в Ню Делхи около 36 часа по-дълго от планираното.

В понеделник Трюдо разкри вероятна причина за охлаждането, като каза, че е изправил индийския премиер на срещата на върха с подозренията на Канада за убийство.

Канада все още не е предоставила доказателства за индийско участие в убийството на Хардип Сингх Ниджар, 45-годишен лидер на сикхите, който беше убит от маскирани въоръжени мъже в Съри, Британска Колумбия.

Индия обаче от години обвинява Канада, че дава свобода на сикхските сепаратисти, включително Ниджар, който беше лидер в останките от някога силно движение за създайте независима сикхска родина, известна като Халистан.

Докато активният бунт приключи преди десетилетия, правителството на Моди предупреди, че сикхските сепаратисти се опитват да организират завръщане и притисна страни като Канада, където сикхите съставляват повече от 2% от населението, да направят повече, за да ги спрат.

През юни Индия привика висшия канадски дипломат, за да се оплаче от парада, видян в малък канадски град, посветен на убийството на индийския премиер Индира Ганди на височината на сикхското въстание. В края на 2020 г. направи същото, за да се оплаче, след като Трюдо направи съпричастни коментари относно протестите на фермери от Пенджаб, където сикхите са мнозинство.

Въпросът никога не е доминирал в отношенията между двете страни, но някои експерти казват, че това може да се промени.

„Въпреки че и двамата не искат разрив в отношенията, те ще имат проблеми с намирането излиза от рамки след събитията от последните няколко дни,” каза Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия към Wilson Center. Индия относно нова търговска сделка, знак, че „отношенията им не са толкова издръжливи и устойчиви, колкото мнозина биха искали да бъдат“, добави Кугелман. Двете страни са относително второстепенни търговски партньори, но поддръжниците твърдяха, че търговска сделка може да увеличи работните места и БВП и за двете. мека сила на запад, каза Кугелман, но ценностите и моралът не е задължително да движат външните отношения.

„Няма да видим западните демокрации да се опитват да премахнат Индия от своите стратегически изчисления, особено по отношение на противодействието на Китай. Стратегическите конвергенции са твърде силни“, добави той.

Досега съюзници като Обединеното кралство и Съединените щати изразиха загриженост относно убийството, но спряха да коментират предполагаемата роля на Индия.

Във вторник министърът на външните работи на Австралия Пени Уонг каза, че обвиненията на Канада са „загрижени“ и че Канбера следи развитието и е повдигнала въпроса пред Индия.

Дерек Гросман, старши анализатор по отбраната в RAND Corporation, каза, че Индия може просто да изчака проблема да се реши.

„Ако опитът на Саудитска Арабия след убийството на Джамал Хашоги е някакъв ориентир, най-добрият приятел на Индия е времето“, каза той, имайки предвид убийството през 2018 г. на базиран в САЩ саудитски журналист в Истанбул. „Колкото по-дълго се проточат споровете около инцидента, толкова по-вероятно е и двете страни, и другите да искат да продължат напред.“

Някои индийски експерти казаха, че конфронтацията на Моди отговорът на обвиненията отразява модел на рекламни сепаратистки заплахи за консолидиране на своята индуска националистическа база.

„Това е безпрецедентно, но не съвсем неочаквано, поради начина, по който това правителството е държало външната си политика в заложник на вътрешната“, каза Сушант Сингх, старши сътрудник в Центъра за политически изследвания в Индия.

Моди се опита Индия като изгряваща глобална сила, умела да жонглира с връзките с развиващите се страни и Русия, от една страна, и Запада, от друга.

Сингх каза, че инцидентът ще „ постави Индия под натиск и тя ще трябва да посвети много енергия, за да овладее това въздействие.”

Редица индийски новинарски сайтове и телевизионни канали пуснаха заглавия като: „Индия отхвърля голямото обвинение на Канада“ или се позовава на „дивашкия отговор“ на Индия към Канада. Потребителите на социалните медии критикуваха Трюдо, че не приема сериозно опасенията на Индия за сепаратизма.

Някои индийски коментатори също бяха скептични по отношение на обвиненията, като казаха, че Трюдо не е предложил твърди доказателства и предположи, че се опитва да привлече сикхските избиратели за политически точки.

Но за много други индийци, особено за студенти, Канада е по-уместна като привлекателна дестинация в чужбина. През 2022 г. в страната има близо 300 000 индийски студенти, следващи висше образование.

Прабджит Сингх, 21-годишен студент в Ню Делхи, каза, че се надява напрежението връзките не засягат мечтите и кариерите на млади индийци като него. „Много хора от Индия отиват в Канада за обучение и работа — аз също искам да отида там за по-добро бъдеще. Надявам се мирът да възтържествува между двете страни,” каза той. Пиюш Нагпал допринесе от Ню Делхи.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР