Сигурността на Алианса и настоящата ситуация в Украйна обсъди министърът

...
Сигурността на Алианса и настоящата ситуация в Украйна обсъди министърът
Коментари Харесай

Сигурността и Украйна обсъди Янев с министрите от Букурещ 9

Сигурността на Алианса и актуалната обстановка в Украйна разиска министърът на защитата на България Стефан Янев с министрите на защитата на страните от формата " Букурещ 9 " (Б-9) и секретаря по защита на Съединени американски щати Лойд Остин.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Б-9 е многостранен формат за съвещания и разговор по въпроси на сигурността, в който вземат участие 9 страни-членки от източния фланг на НАТО - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Министрите споделиха общо схващане за обстановката в региона на сигурността на източния фланг на Алианса след почналото въоръжено нахлуване на Русия над Украйна и координираха общи позиции по въпросите за разискване на идната среща на държавните и държавни ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се организира на 25 февруари 2022 година

Съюзниците осъдиха по най-категоричен метод нахлуването на Русия в Украйна и приканиха Русия неотложно да приключи военните си дейности.

Агресивната политика на Русия, материализирана в изцяло неприемливото военно нахлуване над суверенна Украйна, сплотиха мненията на съдружниците от формата за нуждата от тясно съюзническо съдействие, координирани дейности на Алианса, както и по жизненоважната нужда от усилване на възпиращия и защитителен капацитет по източния фланг на НАТО.
 Стефан Янев: Нито Путин, нито НАТО затварят вратата на дипломацията
Стефан Янев: Нито Путин, нито НАТО затварят вратата на дипломацията

Не желае да се приказва с войнствена изразителност

Министрите на защитата подчертаха, че развърнатата военна експанзия против Украйна изисква от държавните ръководители на страните-членки на Алианса да вземат виновни и перспективни решения, които имат капацитета да възпрат всевъзможни враждебни дейности и да защитят при нужда съдружниците от източния фланг.

Припомняме, че по-рано през днешния ден Янев разгласи, че п ътят на дипломацията не е затворен.

Имаме сериозен въоръжен спор, посочи той. Тази вечер следва Европейски съвет, а на следващия ден ще се проведат две срещи на НАТО. Важното, по думите му, е страните членки на Алианса да не бъдат наранени като се осъжда, протичащото се на територията на Украйна.

Нарочно не приказваме с войнствена изразителност , изясни министър Янев. Припомняме, че сходно изявление направи военният министър преди няколко седмици - предложи да не се четат медиите.
 Стефан Янев: Съвместната активност въплъщава единството в НАТО
Стефан Янев: Съвместната активност въплъщава единството в НАТО

Министрите на защитата на България и Испания бяха посрещнати в авиобаза Граф Игнатиево с боен парад

Нито НАТО, нито Путин, по мнението му , затваряли вратата за дипломация. В един миг дейните дейности ще свършат, ще има потребност още веднъж от дипломация, посочи той като се надява обстановката да се омиротвори, когато това е допустимо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР