Сигурност чрез високи технологии - това е стратегията, с която

...
Сигурност чрез високи технологии - това е стратегията, с която
Коментари Харесай

Как Железният купол пази Израел при обстрел с хиляди ракети от Хамас?

Сигурност посредством високи технологии - това е тактиката, с която Израел се пази против своите съперници.

Армията ѝ се счита за една от най-напредналите в света, като има огромен брой дронове, изтребители и едни от най-хубавите модерни бойни танкове.

Тези системи обаче се оказаха незадоволителни, когато войската трябваше да отблъсне изненадващата офанзива на терористите от " Хамас " в събота, написа немският Spiegel в публикация, обясняваща ефикасността на противовъздушната защита на Израел.

Нападението стартира с солиден въздушен обстрел - единствено в събота заран са изстреляни минимум 2200 ракети по територията на Израел.

Тел Авив има неповторима ПВО-система - така наречен Железен купол - която унищожава вражеските ракети още във въздуха, по този начин като че ли небето е обсипано от заря.

Тази панорама се повтори и по време на офанзивата на " Хамас " на 7 октомври.

" Железният купол " е системата, която армията на Израел употребява за отбрана против ракети с дребен обхват. Тя разпознава въздушните офанзиви изключително бързо и реагира навреме, като изстрелва муниции по посока на приближаващите противников цели.

Може ли обаче системата да сработи дейно при нахлуване с хиляди ракети?

" Железният купол " може да покрие територия от към 150 кв.км. Системата употребява мобилни звена, които могат да се местят на разнообразни точки по земята. Така даже една да бъде ударена при вражеска офанзива, цялата ПВО-система няма да бъде изумена и ще продължи да работи.



" Железният купол " употребява радари, които разпознават освен ракети, а и артилериен обстрел и минометни гранати. Радарите изпращат сигнала до надзорен център, в който компютърни системи пресмятат заплахата ударът да порази обитаемо място. Ако този риск се удостовери, контролният център задейства изстрелването на ракета-прихващач от установка. Всяка от тези установки съдържа общо 20 ракети. Едно мобилно звено има четири установки.

Системата е съвсем 100% автоматизирана - единствената човешка интервенция е при потвърждаването на изстрелването, а оттова траекторията на ракетата се ръководи от компютърната система и радара.

Ракетата-прихващач работи с детонатор, който се задейства при приближаване до задачата - по този начин вражеският снаряд се взривява във въздуха.

" Железният купол " дава решение и на един от най-често срещаните проблеми при ПВО-системите, написа Spiegel.

Ракетите за защита от време на време са доста по-скъпи от боеприпасите, които би трябвало да бъдат обезвредени. Колкото по-дълго се поддържа този дисбаланс, толкоз по-голямо преимущество има атакуващата страна по отношение на отбраняващата се, която е принудена да влага в скъпа военна техника против всеобщи офанзиви с евтини оръжия.

" Хамас ", да вземем за пример, употребява ракетите " Касам ". Технологията им не е комплицирана и разрешава сглобяването на ръка, въпреки и с доста висок риск за служащите.

Тъй като нямат модули за навигация, провалите от тях са безразборни - т.е. не може да се подсигурява, че ще ударят единствено военни цели. Това очевидно обслужва тактиката на " Хамас " за всяване на боязън измежду цивилното население, а не за бойна успеваемост.

Цената на една такава ракета е по-ниска от 1000 евро.

Израелската ракета-прихващач " Тамир " от " Железния купол " обаче коства в порядъка на 50 000 евро.

Затова и ПВО-системата е основана по този начин, че да не " гони " безусловно всеки противников арсенал, а да пресмята заплахата от провалянето на обитаеми места (т.е. загуба на човешки живот).

Ако " Касам " лети към безлюдна територия в Израел, " Тамир " няма да бъде изстрелян.

Израел разполага с минимум 10 обособени системи в групата " Железен купол ", като всяка от тях може да ликвидира до 6 цели по едно и също време.

Israel`s Defense system is on another level, the iron dome at its best.
Peace is never overrated however.
— Dr. Med. Dr (@switchlain)
Затова " Хамас " се пробва да претрупа израелската Противовъздушна отбрана, като задейства всеобщ обстрел по въздуха, както на 7 октомври. Целта на терористите е да се види по кое време " Железният купол " ще бъде продънен.

Т.нар. офанзиви с висока плътност употребяват колкото се може повече ракети, летящи от разнообразни местоположения. Атакуващите знаят, че множеството от тях няма да доближат задачата си, само че най-малко част от тях ще пробият противовъздушната защита.

" Хамас " употребяват и дронове-камикадзе, които още повече затрудняват ответната реакция.

При толкоз кондензиран обстрел - равнището на успеваемост може да се намали.

Ако се одобри, че " Хамас " в действителност са изстреляли 5000 ракети, даже при доста висока успеваемост на Противовъздушна отбрана, може да се допусне прекомерно огромен брой провали.

Не е ясно какъв брой висока е била ефикасността на " Железния купол " от началото на терористичната инвазия. Според производителя ѝ Rafael, системата би трябвало да отблъсне до 90% от атакуващите ракети.

Ако всяка от 10-те групи в системата разполага с по 4 установки, а всяка от тях е заредена с 20 ракети " Тамил ", израелската войска би имала 800 ракети разполагаем. Презареждането им би лишило няколко минути.

Кадрите от Тел Авив и Ашкелон демонстрираха, че най-малко част от ударите на " Хамас " са съумели да поразят градските региони в Израел.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР