Сигурно сте чували мита, че цезаровото сечение е кръстено на

...
Сигурно сте чували мита, че цезаровото сечение е кръстено на
Коментари Харесай

Дали наистина цезаровото сечение идва от Юлий Цезар

Сигурно сте чували мита, че цезаровото сечение е кръстено на император Юлий Цезар, за който постоянно се твърди (грешно), че е първото бебе, родено по този метод. Трудно е да се дефинира по кое време, по какъв начин и от кое място тъкмо се появява тази история, макар че може би потегля от един документ от 10 век. „ Суда “, обемиста византийска гръцка историческа енциклопедия, е един от най-ранните записи, в който Цезар е показан като адаш на цезаровото сечение:

Страница от „ Суда “

Вече знаем, че този извор е погрешен по няколко точки. На първо място, бебетата са били вадени с цезарово от утробите на майките си в доста култури доста преди Цезар да се появи. Всъщност сечението даже попада в императорското законодателство в Рим – под името Лекс Цезария (Lex Caesaria). Този закон, основан по времето на Нума Помпилий (715-673 година прочие Хр., много преди Цезар), гласи, че в случай че бременната жена почине, бебето не може да бъде изоставено в утробата й.

 A baby being removed from its dying mother's womb via Caesar Wellcome V0014915

Второ, майката на Цезар не умрира при раждането му. Аврелия Кота освен, че оцелява, само че е била и един от политическите му съветници. Някои историци даже имат вяра, че го е надживяла. Тя въпреки всичко може да е родила с цезарово, само че това е прекомерно малко евентуално, тъй като по това време интервенцията се употребява като финален опция, тъй като съвсем всички, в случай че не и всички, сходни интервенции завършват със гибелта на майката.

Първата известна и добре документирана сполучлива интервенция във Англия, при която майката и бебето оцеляват, се прави едвам при започване на 19 век, а в Америка – малко преди този момент. И даже през 1865 година процентът на смъртност при дамите е гигантските 85%. Така че е доста малко евентуално, в случай че Аврелия е родила с цезарово сечение преди към 1000 години, да е оживяла.

Юлий Цезар

Оксфордският речник – престижът в региона на етимологията и нормално удивително прецизен източник (въпреки че от време на време се е случвало и в него да има грешки) – наподобява че поддържа изказванието, че цезаровото сечение е кръстено по този начин по името на Цезар, дефинирайки израза като: „ раждането на дете посредством разсичане стените на корема на майката, когато раждането не може да се реализира по натурален метод, както беше направено в тази ситуация с Юлий Цезар “.

Интуитивно бихме позволили, че Речникът има поради „ император “ Юлий Цезар, защото той е може би най-известният „ Юлий Цезар “, само че Плиний Стари ни коментира малко картинката. Той написа, че името „ Цезар “ идва от латинската дума със значение „ да сече “, която е „ caedere “. Освен това той съобщи, че един от предците на Цезар е роден посредством сечението и надлежно е наименуван по този начин и че името е предадено по-късно на императора: „ първият от Цезарите също е бил наименуван по този начин, защото той е бил роден посредством прорез в утробата на майка му “.

И тъй като Оксфордският речник прекомерно постоянно е прекомерно прецизен, най-вероятно се има поради един от предците на Цезар, а не фамозния император. В последна сметка и „ Юлий “, и „ Цезар “ са фамилни имена и в действителност първият, носещ името Цезар в неговия жанр, се споделя Нумерий Юлий Цезар.

Един от вероятните произходи пък на фамилното име на Юлий Цезар е от думата „ caesaries “, което значи „ коса “.

Другa постоянно срещанa доктрина е, че той се отнася до цвета на очите на неговите предшественици – от „ caesius (синкаво-сив).

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР