Сигурни сме, че аудиторията на „Академия Здравитал“ е била нетърпелива

...
Сигурни сме, че аудиторията на „Академия Здравитал“ е била нетърпелива
Коментари Харесай

Бъбречни усложнения след вирусни и бактериални инфекции - Академия Здравитал

Сигурни сме, че аудиторията на „ Академия Здравитал “ е била нетърпелива да се излъчи първото издание на предаването за есенния сезон. Ето по какъв начин дълго чаканият миг настъпи. Гост на водещия професор Христо Деянов бе проф. Атанас Кундурджиев. Събеседникът е шеф на клиника по нефрология към университетска многопрофилна болница в гр. София, има знания и в региона на кардиологията. Акцентът в днешното предаване падна върху бъбречните и кардиологични затруднения при разнообразни типове инфекции.

Възрастови промени при бъбреците

„ Обикновено след 40-годишна възраст стартират да отпадат някой от функционалните единици на бъбреците – нефроните. Тези промени би трябвало да са съобразени с метод на живот и медикаментите, които пациентите одобряват. С възрастта човек има и хронични болки и се постанова да приема обезболяващи, а те вредят на бъбреците, тези неща би трябвало да се преценяват “ – начални думи на гостът.

При по-големите хора бъбреците понижат способността си да задържат течности и по този начин дехидратацията, изключително в летните месеци, е доста рискова, допустимо е да се стигне до редица затруднения. Тук е добре да обърнем внимание и на евентуално-появяващата се хипонатриемия. Това е положение, при което равнищата на натрий в кръвта падат под естествените граници. Стигаме и до когнитивни нарушавания при възрастните – те стават комплицирани и мъчно се концентрират. Натрият има за цел да улесни функционалността на нервите и мускулите, да контролира кръвното налягане. Дори при лека форма на хипонатриемия, човек е допустимо да падне, надлежно приказваме за допустимо строшаване на костите.

Важни акценти от събеседниците в студиото

По думите на проф. Деянов, на пациент с бъбречни проблеми, би трябвало да му се направи обстоен разбор на електролитните равнища – натрий, калий, магнезий и други Освен това съгласно него:

„ Всеки един човек, с изключение на чисто календарната възраст, има и своя биологична възраст, тъй като при един субект ще загинат едни нефрони, а при различен – повече, това е единствено във връзка с бъбреците. “

Началникът на клиниката по нефрология сподели следното:

„ Когато има бъбречна непълнота ние споделяме, че артериалната хипертония е предписание, а неналичието й – изключение. Да не забравяме, че се трансформират и самите съдове, стават по-твърди, трансформира се и сърцето. Натрупва се съединителна тъкан, която даже да няма друга болест на, пречи на органа да се отпуска “.

От една страна еластичността на съдовете е обвързвана с генетична предразположеност, само че сериозен фактор е и методът на живот. Например несъразмерната приложимост на готварска сол и мазни храни втвърдяват образуванията. По мнението на проф. Атанас Кундурджиев доста постоянно, когато на пациент се предпишат медикаменти за управление на кръвно, диабет, холестерол, те отхвърлят да ги одобряват, тъй като този вид заболявания не водят след себе си до физически дискомфорт. Целта на медикаментите обаче е да предотвратят струпване на атеросклеротични плаки, вероятни инфаркти и инсулти.

„ Всяка година е добре да се прави профилактичен обзор на главните лабораторни индикатори – липиден профил, кръвна захар, гликиран хемоглобин, кръвно налягане. Целта е да се хване в доста ранен етап някое хронично заболяване, което редуцира доста продължителността на живота “ – добави водещия на предаването.

Цялата публикация, прочетете!
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР