Сигурната квантова комуникация покрива разстояние от около 4000 километра с

...
Сигурната квантова комуникация покрива разстояние от около 4000 километра с
Коментари Харесай

Китай и Русия твърдят, че са тествали успешно защитена от хакерски атаки квантова комуникационна връзка

Сигурната квантова връзка покрива разстояние от към 4000 километра благодарение на китайския квантов сателит Mozi...

Емил Василев преди 9 секунди 2 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Десподов - 11:22 | 30.12.2023

JAC започва всеобщото произвеждане на първия в света електрически автомобил с натриево-йонна батерия

ХардуерЕмил Василев - 14:24 | 29.12.2023

Русия възнамерява да възобнови производството на аналогови чипове въз основа на опита на Съюз на съветските социалистически републики и Беларус

АвтомобилиДаниел Десподов - 13:10 | 28.12.2023

По-бърз от Tesla и по-разкошен от Porsche: китайската Xiaomi представи своя първи електрически автомобил – ускоряване от 0 до 100 км/ч за 2,78 секунди

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Твърди се, че учени от Русия и Китай са постигнали криптиране на квантова връзка благодарение на предпазени ключове, излъчени от китайския квантов спътник Mozi. Квантовото криптиране на връзки употребява правилата на квантовата механика за основаване на сигурни информационни канали.

То има за цел да сътвори неразбиваемо криптиране, което го прави извънредно привлекателно за приложения, при които най-високото равнище на сигурност е от значително значение, като да вземем за пример при предаването на сензитивна информация в области като финансите, държавното управление и защитата.

Безпрецедентно равнище на отбрана на данните

Този пробив показва техническата изпълнимост на основаването на квантова информационна мрежа на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

Изследователите са съумели да преодолеят разстояние от 3800 километра сред наземна станция покрай Москва и друга покрай Урумчи в китайския район Синдзян, като са предали две кодирани изображения, предпазени с квантови ключове, оповестява изданието South China Morning Post.

При съдействието е употребен китайският квантов спътник Mozi, който проправи пътя за развиването на национални и интернационалните квантови информационни мрежи. Квантовата връзка обезпечава сигурен метод за предаване на информация, като я прави устойчива на подслушване от хакери.

Криптираните данни се предават като единици и нули дружно с квантов ключ, което подсигурява, че неоторизирани лица нямат достъп до информацията. Ограниченията при наземното разпространяване на квантови ключове обаче се дължат на загубата на фотони на огромни дистанции, което лимитира преноса по оптични кабели до към 1000 километра.

Mozi – първият в света квантов информационен сателит, изстрелян през 2016 година преодолява това. Той дава опция за квантово предаване на огромни дистанции. Спътникът разрешава основаването на национална квантова мрежа в Китай, разпростряла се на хиляди километри.

Русия желае да бъде водач региона на квантовите технологии

През 2020 година съветски откриватели си сътрудничат с екипа на Mozi, като организират опити сред наземна станция в Москва и китайската наземна станция Наншан покрай Урумчи, с цел да проучат капацитета на квантовата връзка на огромни дистанции.

В отчета на SCMP се споделя още, че Русия желае да бъде водач в тази технология и обмисля да работи с страните от БРИКС за основаването на огромна квантова информационна мрежа. Те обаче би трябвало да се спогодят по какъв начин да обменят данни и да обезпечат сигурност. Планът е да се изстрелят дребни квантови спътници и да се изградят наземни станции.

Русия също по този начин навлиза в региона на квантовите калкулации, които са като свръхнапреднала математика като счита, че това е от решаващо значение за опазване на предни позиции в технологиите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР