Сигурен съм, че президентът ще спази закона, заяви повторно избраният

...
Сигурен съм, че президентът ще спази закона, заяви повторно избраният
Коментари Харесай

Иван Гешев: Сигурен съм, че президентът ще спази закона

Сигурен съм, че президентът ще съблюдава закона , съобщи наново определеният претендент за основен прокурор Иван Гешев след днешното съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет.

С безапелационно болшинство кадровиците още веднъж утвърдиха кандидатурата му, а в този момент законът задължава президента Румен Радев да издаде декрет за назначението му. За това обаче няма очакван период. За подобен, съгласно правосъдния министър Данаил Кирилов се приема от 3 до 7 дни.

Днешното съвещание още веднъж бе белязано от митинги „ за “ и „ срещу “. „ Безпрецедентният политически напън е забележим “, съобщи Гешев след привършване на процедурата.  Попитан от кое място идва той, претендентът за основен прокурор отговори: „ Имам поради, че една партия, без да загатвам името ѝ, си прекъсна акцията, с цел да се концентрира върху моя избор “. За всички присъстващи обаче стана ясно, че засяга „ Демократична България “.

Според Иван Гешев процедурата по изборът му е била изцяло транспарантна, за което се пошегува, че страната ни може да кандидатства за върховете на „ Гинес “ поради дългите диспути при двете гласувания във Висш съдебен съвет. „ Никой, от тези, които нападат моята кандидатура, не се интересуват от закона и процедурата. Интересуват се от едно – да провалят процедурата и претендента “, счита той.

Иван Гешев упрекна трима от четиримата членове на Пленума – Лозан Панов, Олга Керелска и Атанаска Дишева, които през днешния ден се оповестиха против кандидатурата му за началник на държавното обвинявания, изтъквайки разнообразни причини, че по-скоро са имали политически, а не правни доводи за това.-->

Гешев отхвърли да е имало опасност в думите му към Атанаска Дишева, че от нея би станало „ ослепителен общински консултант “, за което тя се оплака по време на днешните диспути. „ Подозирам, че в случай че бях ѝ споделил „ добър ден “, отново щеше да види опасност “, сподели той.

Самата Дишева пък лимити резултата от Пленума като превдварително решен. Тя разяснява и „ опасността “, която както тя сама твърди, е получила от новоизбрания основен прокурор. „ Никога не съм заявявала, че искам да напусна работата си като арбитър, нито да напусна Висш съдебен съвет. И през днешния ден без съответна причина Гешев съобщи, че от мен ще стане „ прелестен общински консултант “, уточни тя. Според нея това би могло да се схваща като отпратка към Методи Лалов, който напусна правосъдната система и бе определен в локалния парламент на София от „ Демократична България “. Тя не назова непосредствено името му, само че го дефинира като „ арбитър, който не мълчеше “. Дишева опроверга информацията мъжът ѝ да е член на партията на Христо Иванов.

От своя страна актуалният основен прокурор Сотир Цацаров още веднъж не отговори съответно какви са професионалните му проекти след края на мандата. " Не съм тръгнал да мисля за пенсиониране. Ако имам някакви планове, те ще бъдат оповестени от мен ", отговори той на настояванията на публицистите. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР