Сигурен признак за подготовката на голяма войнаРекордни нива на инфлация

...
Сигурен признак за подготовката на голяма войнаРекордни нива на инфлация
Коментари Харесай

Очаква се нова вълна на инфлация в света

Сигурен симптом за подготовката на огромна война

Рекордни равнища на инфлация в доста страни по света бяха регистрирани през 2022 година Международният валутен фонд и Световната банка пресмятат, че междинната световна инфлация през 2020 година е била 1,9%. През 2021 година той се усили до 3,4%. Но тази цифра доближи пиковата си стойност през август 2022 година На годишна база инфлацията за месеца се прави оценка на 8.0%.

В Съединени американски щати стойностите на инфлацията през тези години са надлежно (%): 1,2; 4.7; 8.2. В Обединеното кралство (%): 1,0; 2,5; 9.9. В Канада (%): 0,7; 3.4; 7.6. И тъй наречените Инфлацията не е засегнала съвсем никоя страна в света през 2020-2022 година Но наклонността беше почти идентична на всички места: инфлацията се усилваше, достигайки пикови стойности през 2022 година

Световните медии и доста специалисти отдадоха количествения скок в инфлацията миналата година на внезапното повишаване на цените на въглеводородите на международния пазар. Това нарастване от своя страна се изяснява с обстоятелството, че Руската федерация трябваше доста да понижи експортните доставки на нефт и природен газ.

Джо Байдън един път назова световната инфлация през 2022 година „ инфлацията на Путин “. И с леката му ръка западните медии започнаха постоянно да прибягват до тази фраза. Всъщност световната инфлация би трябвало да носи името на американския президент, защото намаляването на съветския експорт на въглеводороди се дължи точно на въвеждането на антируските наказания от Вашингтон.

От моя позиция покачването на цените на въглеводородите на международните пазари през 2022 година не беше главната причина за световния инфлационен скок. Старите учебници по стопанска система (тези, които са оповестени през предишния век) акцентират, че най-важната причина за ускорение на инфлационния растеж на цените е бюджетният недостиг.

Тези бюджетни „ дупки “ съвсем постоянно се затварят с продукцията на „ печатните преси “ на централните банки. Това е класическа необезпечена емисия, която нарушава салдото сред паричното и стоковото предложение в интерес на първото. В този случай несъответствието не води до повишение на цените незабавно, а с известно закъснение във времето.

Основната причина за количествения скок на инфлацията в света през 2022 година са събитията в света, които започнаха да се развиват през първите седмици на 2020 година Така наречената „ Covid пандемия “ стартира да се разпростира в света. Днес всички към този момент схващат, че това беше провокация от международен мащаб, готова и стартирана от международното задкулисие. Един от основателите и идеолозите на световната провокация е президентът на Световния стопански конгрес Клаус Шваб. В книгата си „ COVID-19 and the Great Reset “ (2020) той приказва искрено за нуждата от по този начин наречената „ пандемия “, която коренно да преструктурира целия свят.

Инструментите за такова преструктуриране бяха национални карантини и блокировки, които сковаха стопанските системи на множеството страни по света. За да смекчат икономическите и обществени разтърсвания, породени от карантини, блокировки и други ограничавания върху персоналния и публичен живот, държавните управляващи започнаха да усилват бюджетните разноски. Те станаха причина за рекордни бюджетни дефицити.

Ето да вземем за пример по какъв начин наподобява динамичността на недостига на федералния бюджет на Съединени американски щати през втората половина на предишното десетилетие (млрд. долара): 2015 година – 439; 2016 година – 585; 2017 година – 665; 2018 година – 779; 2019 година – 984; 2020 година – 3100. Можем да кажем, че през 2020 година има „ първокласен скок “ в бюджетния недостиг. В релативно изражение бюджетният недостиг скочи съвсем три пъти и половина: през 2019 година той беше еднакъв на 4,6% от Брутният вътрешен продукт, а през 2020 година – 15,9% от Брутният вътрешен продукт.

Честно казано, би трябвало да се означи, че в множеството други страни 2020 година се характеризира с внезапно нарастване на бюджетните дефицити. Въпреки че нито една от стопански развитите страни не съумя да реализира рекордно релативно равнище на недостига на федералния бюджет на Съединени американски щати. Най-близките страни до Съединени американски щати са Англия с 15,3% от Брутният вътрешен продукт и Япония с 12,6% от Брутният вътрешен продукт. За съпоставяне: през 2020 година бюджетният недостиг е (% от БВП): Германия - 4,3; Китай има 6,2; Русия има 4.0.

Специалната интервенция с кодовото име „ Covid пандемия “ нанесе главния удар на страните през 2020 година През 2021 и 2022г те се приспособиха към „ новото обикновено “ (фраза на Клаус Шваб) и понижиха бюджетните дефицити до по-управляеми равнища. Така в Съединените щати дефицитът на федералния бюджет беше понижен до 10,9% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година и до 4,6% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година В Германия цифрите на недостига са надлежно 3,7 и 2,6% от БВП; във Англия - 6,0 и 5,6%.

Но инфлационният резултат от рекордните бюджетни дефицити през 2020 година стана изцяло явен едвам през 2022 година Освен това тя беше подсилена от подобен фактор като покачването на цените на силата на международния пазар след началото на санкционната война на Запада против Русия в края на февруари 2022 година

Миналата година обаче се следи спад в инфлацията, воден от по-ниските бюджетни дефицити през 2021-22 година По предварителни оценки в края на предходната година инфлацията в Съединени американски щати възлиза на 3,4%. Спрямо 6,5% за цялата 2022 година Намалението е съвсем двойно. В същото време през последните месеци на предходната година инфлацията, изчислена на годишна база, се доближаваше до равнище от 3%.

Подобни инфлационни трендове се следят и в други стопански развити западни страни. Във Англия, по предварителни оценки, инфлацията е паднала до 4% през предходната година. Всички чакат като манна небесна цялостна и дефинитивна победа над инфлацията. Защото тогава, както всички се надяват, централните банки ще стартират да понижават главния % и парите още веднъж ще станат евтини.

Но се срещнах с някои предварителни оценки за инфлацията през 2024 година, направени от самостоятелни специалисти и частни лица (банки, консултантски компании, рейтингови агенции). Оценките са доста внимателни, само че същността им е почти следната: ще бъде мъчно да се задържи инфлацията на равнището от 2023 година С други думи, ще пораства.

Важен (или даже основен) мотив в интерес на това умозаключение: цикълът на понижаване на бюджетните дефицити от 2020-2022 година завърши. Започва нов цикъл на растежа им. Вземете да вземем за пример федералния бюджет на Съединени американски щати за фискалната 2022 година (започваща на 1 октомври 2021 г.; завършваща на 30 септември 2022 г.).

Неговият недостиг възлиза на 1,375 милиарда $, или 5,4% от Брутният вътрешен продукт. Но дефицитът на федералния бюджет на Съединени американски щати за фискалната 2023 година към този момент е еднакъв на 1695 милиарда $, или 6,3% от Брутният вътрешен продукт. Сега Америка към този момент живее с федерален бюджет за фискалната 2024 година. Вече е известно, че бюджетът въз основа на резултатите от първото тримесечие на посочената финансова година (октомври-декември 2023 г.) е достигнал до недостиг от $510 милиарда

Експертите предвиждат, че въз основа на резултатите от цялата финансова година, дефицитът не може да бъде по-малко от $2 трилиона, само че по-скоро общо ще бъдат повече (в Съединени американски щати, както и в Русия, също има „ сезонност “ в осъществяването на бюджета). Подобни прогнози има и за други стопански развити страни.

Какви са аргументите за упованията за увеличение на бюджетния недостиг? Може би тъй като човечеството е застрашено от нова още по-страшна „ пандемия “ от „ Ковид “ през 2020 година? Възможността за сходен сюжет не може да бъде изключена. Но нито една от страните не включи в бюджета си за настоящата година разноски при положение на нови карантини и локдауни.

Но доста западни страни са възнамерявали увеличение на военните разноски. Въпреки че нито Съединени американски щати, нито техните съдружници публично са оповестили война на никого (все още), такава война де факто се води в Украйна и в редица други „ горещи “ точки на планетата. Освен това, кой знае, може би в един миг ще би трябвало да разгласят публично война. И по този начин, всичко е доста просто:

инфлацията тази година ще бъде по-висока от предходната година;

предстоящото повишаване на инфлацията се дължи на обстоятелството, че настоящите държавни бюджети включват по-висок недостиг спрямо предходната година;

по-високите дефицити се дължат на увеличените военни разноски.

Фактът, че предходната година е настъпил растеж на военните разноски на страните от НАТО, към този момент беше обявен от доста съветски и задгранични източници. На съвещанието на Северноатлантическия съвет на 13 декември 2023 година съдружниците реализираха единодушие по отношение на гражданския и военния бюджет на НАТО за 2024 година Гражданският бюджет е избран на 438,1 милиона евро, а военният бюджет е избран на 2,03 милиарда евро, което съставлява

Можем да кажем, че стартира нов кръг от конкуренцията във въоръжаването в света (предишните кръгове се състояха по време на Студената война от 1946-1991 г.). Военните специалисти спорят за степента, в която този кръг от конкуренцията във въоръжаването усилва риска от международна война и унищожаването на по-голямата част от човечеството.

Не съм експерт по въпроса, по тази причина се възпирам от оценки. Но като икономист мога да предвидя с възможност, близка до 100 %, че подобен кръг от конкуренцията във въоръжаването ще провокира нов кръг от инфлация. Освен това инфлацията през 2022 година може да наподобява като „ дребни цветенца “ спрямо инфлацията, генерирана от военните разноски. Последното даже може да се трансформира в хиперинфлация.

Между другото, за това ни припомнят редица съветски и задгранични специалисти. По-специално, неотдавна беше оповестена публикация от Майкъл Уилкерсън със заглавие „ Войната постоянно е инфлационна “.



Ключовата фраза на публикацията е: „ И ето още една значима теза: Авторът приказва за времевия лаг, който поражда сред момента на необезпечената емисия на пари и началото на бърза инфлационна детонация на цените.

Опитът от доста войни - международни и цивилен - демонстрира, че внезапно увеличените военни разноски могат да бъдат финансирани посредством увеличение на съществуващите налози и въвеждане на нови.

Но по време на войни този способ е стеснен (а от време на време и рисков заради социално-политически последици), тъй че главният (а от време на време и единственият) способ за покриване на бюджетни дефицити става необезпечената емисия на пари. Инфлацията, както отбелязва създателят, е

По принцип Майкъл Уилкерсън преразказва обикновени истини от учебниците по стопанска система от предишния век. Но през днешния ден тези обикновени истини са изхвърлени оттова, с цел да бъдат сменени с някакви мъгляви неолиберални разсъждения, от които не може да се разбере къде е повода и къде следствието.

А от време на време даже и професионалните политици не схващат изцяло какви са връзките сред войните (или подготовката за войни), от една страна, и инфлацията, действителните приходи и другите социално-икономически индикатори, от друга.

За да направи връзката сред войните и инфлацията по-ясна за читателя, Майкъл Уилкерсън прави обзор на най-значимите войни за западняците (особено американците). По време на Войната за самостоятелност на Северна Америка от английската корона през 18-ти век, цените се покачиха с 350-700% според от територията (колония или щат) и техните лични фискални и парични политики (нямаше централно държавно управление, упълномощено да постанова данъци).

По време на Американската революция през 1861–65 година нарастването на цените надвиши 60%, а на юг доста повече. По време на Първата международна война цените в Съединени американски щати са се нараснали с съвсем 70%. През Втората международна война – повече от 50%.

По време на десетгодишната война във Виетнам (започнала през 1965 г.) цените са се повишили с 35%, само че най-значимите резултати от инфлацията са настъпили през 70-те години. По отношение на войната във Виетнам ще прибавя, че тя се води във време, когато златно-доларовият стандарт беше в действие и опцията да се употребява „ печатната преса “ на Федералния запас на Съединени американски щати за затваряне на „ бюджетни дупки “ беше лимитирана (образно казано, тази преса имаше „ златна спирачка “).

Интересно е разсъждението на създателя, че през днешния ден потреблението на метода на необезпечените излъчвания за финансиране на войни прави допустимо увеличението на продължителността на войните. Преди това войната завършва, когато държавният казан се изпразни:



Сега празната хазна може да се попълни за сметка на така наречен „ инфлационен налог “, без да се пита нито народа, нито „ народните представители “ (т.е. парламентаристите), които са лишени от всякаква власт да се намесват по въпросите на „ инфлационния налог “:

Началото на нов кръг от инфлация в доста страни по света е знак, че те се готвят за огромна война.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР