Сигнали за приемливо решение за името на Македония изпращат от

...
Сигнали за приемливо решение за името на Македония изпращат от
Коментари Харесай

Кодзиас и Димитров са готови да решат за името на Македония

Сигнали за задоволително решение за името на Македония изпращат от Скопие македонския външен министър Никола Димитров и неговия гръцки сътрудник Никос Кодзиас, оповестява " Ибна ".

" Трябва да намерим решение, което да не навреди на никого и да отваря вратите за бъдещето ", разяснява Димитров. Той добавя, че срещата е плодотворна и е доминирана от полемики за съществуващите разлики във връзка с името. Според него и двете страни се интересуват от намирането на решение на казуса , който продължава с години. Димитров изключва опцията за име като " Горна Македония ".

 Знаков жест - гръцкият външен министър кацна на летището в Скопие
Знаков жест - гръцкият външен министър кацна на летището в Скопие

Името „ Александър Велики “ беше пречка…

Ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзиас разяснява, че поддържа почтено, заслужено и тъкмо решение , което пази ползите на двете страни. Той не разяснява позициите на страните, само че сподели, че конституционните промени няма да бъдат краят на света.

" Днес направихме значими стъпки в решаването на проблеми , които не бяха основани от нас. Ние сме длъжни да ги решим и това ще помогне за по-нататъшното възстановяване на другарството сред двете страни, стабилността и сигурността ", добавя Кодзиас.

Двамата министри разясняват и последваща среща, която ще се организира във Виена .

След тази среща Кодзиас продължава срещите си с премиера Зоран Заев, ръководителя на Народното събрание Талат Шафери, с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Микоски и водача на БДИ Али Ахмети.

 Ясен е описът на Гърция с 5 имена за Македония
Ясен е описът на Гърция с 5 имена за Македония

Атина изпрати текст на съглашение на държавното управление в Скопие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР