Сидни има амбициозен план. Ръководството на града с най-голямо население

...
Сидни има амбициозен план. Ръководството на града с най-голямо население
Коментари Харесай

Искат да разделят на три един от гигантските градове в света

Сидни има упорит проект. Ръководството на града с най-голямо население в Австралия оповести, че желае да раздели Сидни на три града като концепцията е това да стане след не повече от 20 години.

Радикалната концепция се съдържа в така наречен " Общ проект за района Сидни: метрополис от три града ". Планът беше огласен предишния месец от Комисията за Сидни, държавна организация, отговаряща за използването на земи.

Разделението цели да реши проблеми от рода на сериозното повишаване на броя на популацията, свръхвисоките цени на жилищните парцели и все по-натоварения трафик.

Според комисията посредством делене на града на три жителите ще имат по-добър достъп до жилища, работни места и услуги като цяло.

“Тризнаците” на Сидни ще се назовават Ийстърн Харбър Сити, Сентръл Ривър Сити и Уестърн Паркланд Сити. Как обаче се разделя многомилионен град на три?

История за три града

Населението на Сидни се чака да се удвои през идващите 40 години - от 4,8 милиона души през 2016-а до 8 милиона към 2056 година Почти половината от това население населява региона на Ийстърн Харбър, където са световноизвестни забележителности като Бонди Бийч и операта на Сидни, както и летището на Сидни и централния бизнес-район. Така градът е изправен пред голям проблем - пренаселване на една мощно съсредоточена зона.

Като основават три града от един, управляващите се надяват да убедят жителите да живеят на по-разнообразни местоположения.

Фундаментът на тази тактика е основаването на " 30-минутни градове ": такива, в които всички поданици ще живеят на половин час път до най-близкия областен център. За да стане това допустимо ще бъдат въведени разнообразни средства за превоз, в това число нови автомагистрали и железопътни линии.

Нещо повече - всеки от трите града на Сидни ще е обвързван с другите посредством нови транспортни връзки, което ще трансформира Сидни в " три неповторими, само че свързани града ".


Планът за делене на града. Източник: NSW Government


Това обаче няма по какъв начин да се случи бързо и да реши незабавно проблемите.

" Мисля, че за построяването на железопътните линии и пътищата ще е нужно много време, тъй като железопътните линии като начало имат потребност от дотации ", разяснява Глен Сиърл, доцент по градско обмисляне в университета в Сидни и университета в Куинсланд. Той преди е бил в екипа, отговарящ за политиките на обмисляне в управата на Нов Южен Уелс.

Но въпреки всичко съвсем няма различия по въпроса, че тази работа би трябвало да бъде свършена.

" Сидни е град, който в никакъв случай действително не е вложил съществено в повсеместен интегриран градоустройствен проект — най-малко до този миг ", споделя Амаду Думбиа, нюйоркчанин, който се е преместил в Сидни преди осем месеца. " Ако погледнете градския център, той изобилства от високи корпоративни здания или невероятни здания от колониалната епоха. Но в мига, в който напуснете тези зони, сте изправени пред 'град', който на половина наподобява като метрополис, на половина като покрайнини ", добавя той.

Правителството към момента не е обявило какъв брой средства ще се влагат в основаване на нов превоз или от кое място ще дойдат те.

Сидни подобен, какъвто го познаваме

В момента има " мощно желание " към Ийстърн Харбър Сити, където се намират емблематични забележителности като операта на Сидни, разяснява Сиърл.

" По-голямата компактност води и до по-голямо раздвижване в централната зона, " споделя той. " Също по този начин климатът в източен Сидни е доста по-добър от този в Западен Сидни. В източен Сидни има морски бриз през летните жеги”. Но с тази известност вървят и високите цени на парцелите в източен Сидни, добавя той. Донякъде това е поради достъпа до работни места и културни институции.

Средната цена на дом в Сидни е 914 000 $, до момента в който междинната цена за страната е 630 000 $, по данни от декември 2017 година
Според новия проект, Ийстърн Харбър Сити ще се опре на " общопризнатата си икономическа мощ ", само че ще поддържа и двата други града, с цел да подсигурява, че растежът няма да е съсредоточен само в този район.

Нов централен бизнес регион?

В Сентръл Ривър Сити, на към 30 км от централния бизнес регион на Сидни, се намира предградието Парамата. С население от към 25 800 души, Парамата всеобщо се приема за втори централен бизнес регион на Сидни.

" Ако в действителност може да се развие Парамата... доста хора в западен Сидни евентуално биха пътували драговолно до Парамата, вместо до настоящия централен бизнес регион ", споделя Питър Фибс, професор по градско и районно обмисляне и политики в университета в Сидни.

Според предлагането ще бъде образуван стопански кулоар, който минава през Парамата. Той ще се концентрира върху " първокласни здравни услуги, обучение и проучвателен институции, както и финанси, бизнес-услуги и администрация ". Нови железопътни връзки ще подобрят вероятностите за напредък в района.

„ Аеротрополис”

Вероятно най-важната и забавна част от проекта е трансформирането на западен Сидни в аеротрополис — под-регион, където цялостното структуриране, инфраструктура и стопанска система се концентрират към летище.

Западен Сидни обичайно се свързва с беднотия и високи равнища на престъпност. Но с плануваното разкриване на летището в там през 2026-а следва в този регион да бъдат основани 28 000 работни места. Трите града общо ще основат 817 000 работни места, планува отчетът.

Сиърл разяснява, че сега Западен Сидни има отрицателен имидж - там липсват работни места, културни институции, има доста обществени жилища. Комисията се пробва да направи нещо по този въпрос.

Според проекта популацията на региона ще се усили от 740 000 души през 2016-а до 1.5 млн. към 2056 година Освобождаването на земи ще разреши градежа на повече жилищни парцели в този район, който ще е обвързван с другите зони посредством отвесна влакова връзка.

Не е ли три прекалено много?

Разделянето на Сидни на три би решило въпроси като пренаселването и неравностойните стопански и обществени благоприятни условия в източната част на града.

Но дали подобен проект може в действителност да бъде осъществен?

" Мисля, че е добра концепция, тъй като неналичието на налични жилища действително е принудила хората да изоставен 'града' — даже хора с прилични заплати ", споделя Рене Грифин, която е живяла в Сидни в продължение на шест години. " Или наемате жилище, или ви чака дълго пътешестване — и двете други възможности не са изключително положителни, в случай че имате семейство ".

Грифин добавя, че за нея е " елементарно ", тъй като тя живее в източната част на града. По думите й, в случай че желаете да участвате интензивно в живота на Сидни, би трябвало да сте в тази зона, което значи доста дълги пътувания за всички в западните региони.



Сиърл обаче не има вяра в концепцията за 30-минутните градове. Според него ще има доста пътуващи от западен до източен Сидни, а декларираните цели за популацията и основаването на работни места към 'аеротрополиса' и заобикалящия го стопански кулоар са нереалистично високи.

Това не е единственото нещо в плана, което Сиърл приема със песимизъм. " Има повишаване на концентрацията на работни места в централната част на Сидни, които са “базирани на информация работни места” — и трендовете по света са този вид работни места да са по-централни ", изяснява той.

В Силициевата котловина да вземем за пример — калифорнийската Мека на високите технологии, която в миналото е била извънградски хъб — чиновниците от ден на ден се придвижват към центъра на прилежащия Сан Франциско.

Според тях желанието за живот и социализиране в центъра на града е една от водещите аргументи за тази смяна.

" Идеята, че процесът на концентрация на работните места може да се обърне като се предложи прибавяне на два нови града, и се декларира, че това сигурно ще се случи, съгласно мен е нереална ", споделя Сиърл.

Все отново представител на Комисията за Сидни разяснява, че от там са решени „ да създадат всичко по силите си проектите да не останат неосъществени ".

А доста поданици на Сидни приветстват този проект. " Мисля, че това, което управляващите вършат, е почтено за големи похвали ", споделя досегашния нюйоркачанин Думбиа. Той е на мнение, че преди тези проекти да бъдат признати драговолно от всички управляващите са изправени пред съществено предизвикателство.

Те ще би трябвало да трансформират локалните показа какво значи 'Сидни', какво значи да се живее в град и по какъв начин дългите пътувания до работните места не трябва да са всекидневен метод на живот.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР