сички познават приказките им. И всички знаят имената на двамата

...
сички познават приказките им. И всички знаят имената на двамата
Коментари Харесай

Семейната тайна на братя Грим

сички познават приказките им. И всички знаят имената на двамата световноизвестни братя Грим - Якоб и Вилхелм. Всъщност обаче братята са петима - Якоб, Вилхелм, Карл, Фердинанд и Лудвиг. Имат и сестра Лота, за която се знае, че до женитбата си е живяла с братята, грижела се за семейството, след което се омъжила щастливо и родила шест деца.

При Карл и Лудвиг също всичко се развило наред: двамата станали художници и гравьори, а илюстрациите им красят доста от първите издания на известните приказки. Съдбата на Фердинанд обаче задълго остава мистерия, споделя

Кой е Фердинанд?

Германската Уикипедия му отделя едвам десетина реда. До през днешния ден е непокътнат и единствено един негов портрет - рисунка на брат му Лудвиг го демонстрира като 20-годишен юноша. Изследователите на творчеството и биографиите на Якоб и Вилхелм Грим също пишат доста спестовно за брат им Фердинанд. Знае се, че им е помагал да събират приказки, за което Якоб и Вилхелм му благодарят още в първия си том. Освен това е известно, че Фердинанд умира в беднотия и самотност - в последните години му помагал единствено Якоб, до момента в който Вилхелм прекъснал връзките си с Фердинанд и не го посетил даже на смъртното легло.

Какво толкоз е направил? По-големите му братя постоянно го подлагали на критика, че е ленив, че харчи необмислено пари. Берлинският издател Георг Раймер, при който братята му намерили работа, също се оплаквал от него. Но това надали може да бъде причина за спиране на връзките. Още повече, че се знае какъв брой значими са били за Якоб и Вилхелм фамилните връзки.

Скандалът

Сега завесата повдига новоизлязла книга на немските създатели Хайнер Бьонке и Ханс Зарковиц, озаглавена „ Чуждият Фердинанд “. След обширно изследване на кореспонденцията сред братята, създателите стигат до извода, че на Коледа 1810 година на тържествена вечеря в дома на семейство Грим, на която участват освен членовете на фамилията, само че и посетители, избухва скандал, провокиран точно от Фердинанд. Именно тогава връзките сред братята съществено се утежняват.

След този скандал в кореспонденцията на Якоб и Вилхелм Грим към този момент не става дума за мързеливия метод на живот на Фердинанд, а за неговата „ противоестествена “, „ непозната “, „ извратена природа “. Събирайки всички сходни изявления, създателите на книгата откриват, че на въпросното коледно празненство Фердинанд, който на млади години мечтаел да стане артист, явно е признал своята хомосексуалност.

Якоб и Вилхелм били доста консервативни в това отношение. И въпреки в фамилията да се досещали за половата ориентировка на Фердинанд, общественото самопризнание шокирало всички. Затова и Фердинанд бил отстранен.

Тайната

Тайната на семейство Грим задълго си остава загадка. Якоб и Вилхелм въобще не я загатват в писмата си. За нея не знаел и домашният доктор на Фердинанд, който бил заплащан от Якоб и който от време на време го уведомил за тежкото здравословно положение на Фердинанд.Не може да се допуска какви триумфи щеше да реализира Фердинанд, в случай че дълги години беше работил дружно с братята си Якоб и Вилхелм.

Под разнообразни псевдоними той е разгласил няколко сборника с приказки и митове, събрани по време на пътуванията му из Германия. Впоследствие обаче тези книги са подложени на рецензия поради тяхната „ ненаучност “ - тъй като Фердинанд Грим не показва източниците и подлага събраните приказки на забележителна литературна обработка. Същото вършат, прочее, и популярните му братя в първия си двутомник с приказки.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР