Сибирското хъски е една от най-красивите породи кучета и много

...
Сибирското хъски е една от най-красивите породи кучета и много
Коментари Харесай

Заболявания при хъскитата

Сибирското хъски е една от най-красивите породи кучета и доста хора са влюбени в техния сексапил и омагьосване. Това обаче надалеч не им дава имунитет към заболяванията, които биха могли да ги застигнат. В тази публикация ще ви разкажем за най-често срещаните болести при хъскитата и молим, в случай че забележите някои от признаците, които следва да посочим, неотложно да се свържете с ветеринарния доктор на кучето.

От какво боледуват хъскитата?

Добрата вест е, че хъскитата - тези енергични, доброжелателни и щастливи животни, нямат податливост към заразяване с вирусни или инфекциозни болести. Въпреки това, като всяко породисто животно, те имат своите особени, генетично заложени, рискови болести. Основното разделяне на болесттите на сибирското хъски можем да разделим на три огромни групи - очни болести, кожни болести и болести на тазобедрената става.

Кучешки очни болести

Без значение от пола, възрастта и ириса на кучето, то може да бъде наранено от очните болести, а в сериозни случаи е допустимо те да доведат до цялостна слепота на животинчето. Намираме четири най-често срещани подразделения на очните болести при хъскито - двустранна кучешка катаракта, глаукома, помътняване на роговицата и прогресивна недоразвитост на ретината. Дори да се следят единствено на 5% от животните, тяхното допустимо битие не трябва да се отхвърля, когато има признак.

Двустранната катаракта се характеризира с честото намигване, изопачаване на главата на животното и съществуване на бели петна по очите където не би трябвало да съществуват. В напреднала фаза може да остави кучето в цялостна слепота.

 Заболявания при хъскитата

Глаукомата се получава когато контролиращият вътрешното налягане на очната ябълка канал се стеснява, в резултат на което налягането на канала се усилва, а каналът се блокира. При навършването на първата годинка на кучето е належащо да се направи проучване за съществуване на заболяването, защото и в този случай може да се стигне до слепота при кучето.

Симптомите за кристалните непрозрачности на роговицата можете да забележите като обърнете внимание дали окото на кучето създава конусовидни кристали. Те покриват роговорицата като се уголемяват по повърхността на окото. Имайте поради, че това заболяване е наследствено и може да се появи във всеки един миг, без значение от възрастта на вашето хъски.

Прогресивната недоразвитост на ретината е наследствена патология, която предизвиква слепота на животното и се смята за една от най-често срещаните заболявания при сибирското хъски. Засяга както ретината, по този начин и вътрешната й обвивка.

Кучешки кожни болести

Козината на хъскито е красива и гъста, само че въпреки всичко би трябвало да се следи за съществуването за възможни кожни болести. Най-честите кожни болести при хъскитата са 3 - назален дерматит, недостиг на цинк и хипотиреоидизъм.

Назаленият дерматит нормално е породен от неналичието на цинк, а признаците, които можете да откриете са косопад и контузии на носа, зачервяване и депигментация.

Дефицитът на цинк можем да кажем, че е генетичен при хъскито, което от своя страна попречва абсорбирането на цинк от храната. Симптомите са косопад, сърбежи и контузии в частта на краката и гениталиите.

 Заболявания при хъскитата

Хипотиреоидизъм се появява когато щитовидната жлеза спре да създава хормони в нужните количества. Симптомите са косопад в зоната на опашката и удебеляване на кожата.

Проблемите с тазобедрената става

Заболяванията на тазобедрената става при сибирското хъски визира доста огромен брой кучета и съставлява изместване на бедрената кост отвън ацетабулума. В множеството се случаи се появява преди навършване на двегодишна възраст и е елементарно за разкриване, тъй като при неговото съществуване животното ще изпитва компликация да изкачва стълби и да сменя позициите си. Болестта се предава от родител на дете, т.е. в случай че бащата го има, той автоматизирано обезпечава гените за дисплазия.

Изброените в публикацията болести могат да доведат до необратими вреди на домашното хъски, по тази причина ви съветваме, в случай че откриете посочените признаци или различен необикновен за вашия другар признак, посетете неотложно ветеринарен доктор, с цел да сте сигурни, че вашето хъски ще се радва на положително здраве.

Търсите ли си подобен сибирски красавец? Вижте тези разгласи и цени за хъски.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР