Швейцарските ледници тази година са продължили да се топят с

...
Швейцарските ледници тази година са продължили да се топят с
Коментари Харесай

Швейцарските ледници се топят с тревожни темпове

Швейцарските ледници тази година са траяли да се топят с тревожни темпове, до момента в който натрупването на сняг върху най-големия хладилник в Алпите в никакъв случай не е било толкоз едва, предизвестяват създателите на проучване, представени от Франс прес.

Общо швейцарските ледници са изгубили два % от размера си тази година, съгласно годишно изследване, оповестено от Швейцарската академия на науките.

Данните са в сходство със междинните стойности за миналите 10 години, само че все пак са окачествени като "твърде притеснителни " от създателя на отчета Матиас Хус, който дава отговор за мрежата за наблюдаване на ледниците GLAMOS.

"Тези числа са малко по-ниски, в сравнение с през последните три години, когато отчетохме извънредно високи температури, само че все пак ледниците изгубиха доста маса ", акцентира ученият, представен от Българска телеграфна агенция.

През последните 60 години швейцарските ледници са изгубили толкоз вода, колкото има в Боденското езеро на австрийско-германско-швейцарската граница, се показва в отчета.

Едно от най-тревожните измервания касае най-важния хладилник в Алпите - Алечкия.

За малко повече от 100 години, през които се правят измервания, "тази година отбелязва най-ниското записано струпване на сняг ", акцентира Хус.

Измерванията са направени на височина 3466 метра, където постоянно има снежна завивка. "Дори на сходна височина има по-малко насъбрано количество сняг, което е извънредно обезпокоителен индикатор за най-големия алпийски хладилник ", добавя експертът.

Алечкият хладилник покрива 82 квадратни километра в Швейцарските Алпи и съдържа към 11 милиарда тона лед. Според учените ледниковият "език " към този момент е отстъпил с един километър от началото на века.

Авторите на предходно изследване откриха, че тази наклонност ще продължи, даже в случай че бъде реализирана заложената в Парижкото съглашение за климата от 2015 година цел за ограничение на световното стопляне до под 2 градуса Целзий по отношение на прединдустриалната ера.

Според създателите му съществува действителна заплаха Алечкият ледникът да изчезне до края на века, като в най-лошия случай от него ще останат единствено две "жалки кръпки ".

Изследователите показаха безпокойство, че близо 90 % от към 4000-те ледника в Алпите могат да изчезнат до 2100-ната година, в случай че не бъдат взети съответни ограничения за понижаване на парниковите газове в атмосферата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР