Швейцарските часовници винаги са били гаранция за качество, известни във

...
Швейцарските часовници винаги са били гаранция за качество, известни във
Коментари Харесай

Пет страхотни марки часовници, които не са швейцарски

Швейцарските часовници постоянно са били гаранция за качество, известни във времето със своята съвършена акуратност. Малко страни в света съумяха да свържат името си с името на първокласен артикул по толкоз мощен метод. Почти всички марки, които човек може да изброи наизуст (Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet, Tag Heuer, Longines, Omega, Oris...), са родени в страната на Хайди и Вилхелм Тел. Базел и Женева са домакини на най-хубавите панаирни часовници на планетата (или най-малко те бяха свикнали) и престижът на техния лейбъл е оживял във времето.

И все пак, любопитно е, че те не са първите експортьори в света, а третият (поне по брой часовници). Пред тях са два азиатски колоса - Китай и Хонконг. Тези данни, чисто количествени, се трансформират, когато статистиката претегля междинната цена на часовниците, като по този метод се основава доста по-„ логически “ подиум: Швейцария на първо място, следвана от Съединени американски щати и Германия. Има ли положителни часовници, създадени отвън Швейцария? Разбира се, да. Ето пет марки, родени отвън швейцарските долини, които заслужават да бъдат познати на хората, написа. 

A. Lange & Söhne (Германия)

Въпреки че доста хора считат, че е в Швейцария, немският град Glashütte (в района Саксония, напълно покрай границата с Чехия) е място, известно с огромната си традиция във връзка с часовникарството, защото там се появяват няколко известни марки. Без подозрение, една от най-интересните е A. Lange & Söhne, отдадена на гамата от висок клас и считана за една от най-елегантните в бранша. В допълнение към това те са основатели на разнообразни новаторски затруднения като да вземем за пример Zeitwerk Decimal Strike. 

Неин създател е Фердинанд А. Ланге (роден в Дрезден през 1815 г.), който започва компанията в град Glashütte към 1845 година След Втората международна война компанията е отчуждена и нейното завещание изпада в забвение. През 90-те години един от потомците на семейство Ланге сполучливо възобновява фамилната история. В момента създават хиляди ръчни часовници всяка година и са създали до 59 вътрешни калибри.

Grand Seiko (Япония)

Като цяло има наклонност да се мисли за азиатското часовникарство като за евтини и известни копия за невзискателната аудитория. Часовниците от тази японска марка обаче могат да се смятат за всичко друго, с изключение на за посредствени. Началото на марката датира от 60-те години на 20 век и от този момент набира мощ и авторитет измежду почитателите по целия свят, които акцентират творенията си поради своята точност, хубост и устойчивост.

Особено поразително е майсторството, което Grand Seiko показва в другите си придвижвания. Те се насочват освен към механични или кварцови калибри, само че и към хибридното придвижване на Seiko Spring Drive, съчетавайки най-хубавото и от двете.

Други характерности, които са най-ценени измежду ценителите, е отличната връзка сред цена и качество, макар че те имат и доста по-скъпи модели в каталога си, украсени с благородни метали.

Officine Panerai (Италия)

Джовани Панерай за първи път отваря часовникарската си работилница през 1860 година в Понте ал Грази във Флоренция, един от най-туристическите и красиви градове в света. Скоро по-късно съумява да стане формален снабдител на принадлежности за италианския флот, с помощта на прецизността на неговите творения.

Славата му идва с помощта на два емблематични модела: Radiomir и Luminor, употребявани по време на Втората международна война от водолазите на италианската войска (луминесцентният й циферблат е доста потребен под вода), които и до през днешния ден остават двата му най-популярни модела.

След като се причислява към швейцарската група Richemont, компанията реалокира производството си в град Neuchâtel, Швейцария, при започване на този век, само че без да губи своите италиански корени.

Bremont (Великобритания)

Най-младата от всички тези марки. Тя е учредена от британските братя Ник и Джайлс Английски (двама фенове на класическата авиация и модерна техника), през 2002 година За този къс интервал от време обаче те съумяха да се нареждат като една от най-ценните британски часовникови компании както вътре, по този начин и отвън рамките на Обединеното кралство. Основната му тематика е обвързвана с авиацията, като акцентира и нейните военни модели или тези за гмуркане.

Hamilton (САЩ)

Роден през 1892 година в Ланкастър, Пенсилвания, като компания, профилирана в производството на висококачествени и прецизни джобни часовници. В тези дни синхронизирането на железопътните написания, от значително значение за логистиката в страна, голяма като Северна Америка, е било приоритетен въпрос на икономическо и политическо равнище. Хамилтън оказал помощ за решаването на казуса и по този метод става извънредно известна марка.

По време на Първата международна война компанията доставя хиляди бройки на северноамериканската войска, основно ръчни часовници. В допълнение към революцията на часовниковата промишленост с първия в света електрически часовник с батерия, неговият модел Ventura (оформен като щит, дело на индустриалния дизайнер Ричард Арбиб) се трансформира в икона на времето. 

Като последно любознание също си коства да си спомним, че американският режисьор Стенли Кубрик се обърнал към Хамилтън през 1966 година, с цел да сътвори футуристична извънредна сбирка от съоръжения и часовници за кино лентата му 2001: A Space Odyssey. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР