Швейцарски учени установиха защо пациенти с болестта на Паркинсон понякога

...
Швейцарски учени установиха защо пациенти с болестта на Паркинсон понякога
Коментари Харесай

Защо някои пациенти с Паркинсон имат видения

Швейцарски учени откриха за какво пациенти с заболяването на Паркинсон от време на време имат видения с призраци. Това се дължи на провали във фронтално-темпоралната област на мозъка им, написа в. " Daily Mail ".

Около половината от хората, страдащи от упоменатото заболяване, имат възприятието за неизяснено наличие. Незначителни халюцинации пораждат при тях по-рано от всички останали признаци на заболяването като тремор и вдървеност на мускулите.

Пациентите с по-изявени видения след това ще имат доста намаление на когнитинвните функционалности с напредването на заболяването. Екипът на Олоф Бланке от швейцарския Федерален софтуерен институт употребявал магнитен резонанс и роботика за определяне на упоменатите увреждания при болните пациенти.

По думите на учения, в границите на опитите бил подложен един робот пред субекта, който мери придвижванията му. Втори робот пък записва сигналите на проучвания пациент. Те се съпоставят с реакциите на здрави хора.

" Когато установяваме противоречие сред първия и втория робот, тогава точно пораждат халюцинациите. Когато фронталният робот прави нещо друго от втория, тогава пораждат халюцинациите ", твърди Олоф Бланке.

Паркинсонизмът поразява един на всеки 500 души. Той се показва в вдървеност на мускулите, закъснение на придвижванията, тремор, нарушавания на съня. Това е прогресиращо неврологично заболяване, при което се унищожават кафези в онази част на мозъка, която управлява придвижванията.

При заболелите се изтощават запасите от допамин, хормонът на щастието. Засега няма лекарство и прийом за прекратяване хода на болестта. Учените акцентират, че информацията за халюцинациите е нищожна, защото пациентите се тормозят да споделят своите видения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР