Швейцарски съд ще повдигне днес на банка Креди сюис обвинения

...
Швейцарски съд ще повдигне днес на банка Креди сюис обвинения
Коментари Харесай

Повдигат обвинения на швейцарска банка за пране на пари на Евелин Банев-Брендо

Швейцарски съд ще повдигне през днешния ден на банка " Креди сюис " обвинявания в пране на пари на хипотетична българска незаконна група за трафик на кокаин. Става дума за милиони евро, някои от които са били пренасяни с куфари, предава

Швейцарските прокурори споделят, че втората най-голяма банка в страната и една от някогашните й служителки не са взели всички нужни ограничения, с цел да предотвратят опцията хипотетичните наркотрафиканти да укрият и да изперат пари в брой сред 2004 година и 2008 година

" Креди сюис " изрично отхвърля като безпочвени всички свързани с нея изказвания по този случай и е уверена, че някогашната й служителка е почтена ", се споделя в изказване на банката, пратено до Ройтерс.

В първото наказателно дело против огромна швейцарска банка прокурорите желаят от " Креди сюис " отплата от близо 42,4 млн. швейцарски франка, а банката съобщи, че " пламенно ще се пази в съда ".
Случаят провокира огромен публичен интерес в Швейцария, където е възприеман като тест дали прокуратурата ще схване по-твърд метод към банките.

Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху връзките, които " Креди сюис " и някогашната й служителка са имали с българския някогашен герой Евелин Банев и няколко негови съдружници, двама от който са подсъдими по делото. Вторият обвинителен акт е против някогашната служителка на банката, улеснила прането на пари. Според швейцарски медии служителката е родена в България.

Адвокатът на двамата хипотетични членове на незаконната група, против които са повдигнати обвинявания за нелегално заграбване, машинация и подправяне на документи, отхвърли коментар.

Банев, против който не са повдигнати обвинявания в Швейцария, бе наказан за наркотрафик в Италия през 2017 година, а по-късно и в България през 2018 година за присъединяване в проведена незаконна група, взела участие в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, само че през септември бе задържан в Украйна, България желае неговата екстрадиция с алена бюлетина от Интерпол.

В обвиняването прокуратурата твърди, че някогашна служителка на " Креди сюис ", при постъпване на работа в банката през 2004 година, е довела със себе си най-малко един български клиент, който е бил съучастник на Банев. Клиентът, който по-късно, през 2005 година, е погубен на излизане с жена си от ресторант в София година, почнал да внася в сейф в " Креди сюис " куфари цялостни с пари в брой. Прокуратурата твърди, че групата е употребила техниката " смърфинг ", при която огромна сума пари се разделя на по-малки, за които не би бил подаден сигнал за допустимо пране на пари. По този метод тя е изпрала милиони евро, импортирани в сейфовете на банката в дребни купюри, които по-късно са били трансферирани по сметки. Въпреки че от този момент, откакто бяха подложени на интернационален напън, швейцарските частни банки вкараха доста по-строги инспекции за битка с прането на пари, обвинените настояват, че по времето на внасянето на депозитите това е била общоприета процедура.
Прокуратурата споделя, че някогашната служителка, която е напуснала " Креди сюис " през 2010 година след задържане от полицията за две седмици през 2009 година, е помогнала на клиентите да укрият престъпния генезис на парите, като е направила транзакции за повече от 146 милиона швейцарски франка, в това число 43 милиона франка в брой.

" Нашата клиентка е незаслужено упрекната, защото швейцарските закони изискват да има забъркано лице, с цел да бъде наказана банка ", съобщи пред Ройтерс адвокатската адвокатска фирма, представляваща някогашната служителка. " Тя е почтена и е възмутена от обвиняванията. Ще пледираме за нейното цялостно и изцяло оправдаване ", добави тя.

" Креди сюис " оспорва незаконния генезис на парите и твърди, че Банев и съдружниците му са правили законна стопанска активност в сферите на строителството, лизинга и хотелиерството, сподели пред Ройтерс източник, осведомен с позицията на банката. Швейцарската банка, която съгласно обвиняването по това време е считала България за високорискова страна, има намерение да обърне внимание на сигнали, подадени до швейцарската прокуратура от нейния отдел за инспекция на сходството, откакто Банев е бил краткотрайно задържан в България през април 2007 година " Креди сюис " се надява, че съдът ще реши, че този ход на отдела за инспекция на сходството е сигнал, че банката се е отнесла съществено към задължението си за битка против прането на пари и демонстрира желанието й да спомага на прокуратурата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР