Швейцарски съд ще повдигне днес на банка Креди Сюис обвинения

...
Швейцарски съд ще повдигне днес на банка Креди Сюис обвинения
Коментари Харесай

Започва дело срещу „Креди Сюис“ за пране на пари на предполагаема българска престъпна група

Швейцарски съд ще повдигне през днешния ден на банка " Креди Сюис " обвинявания в пране на пари на хипотетична българска незаконна група за трафик на кокаин. Става дума за милиони евро, някои от които са били пренасяни с куфари, съобщи Ройтерс. Швейцарските прокурори споделят, че втората най-голяма банка в страната и една от някогашните й служителки не са взели всички нужни ограничения, с цел да предотвратят опцията хипотетичните наркотрафиканти да укрият и да изперат пари в брой сред 2004 година и 2008 година

" Креди сюис " изрично отхвърля като безпочвени всички изказвания по това дело против себе си и е уверена, че някогашната й служителка е почтена ", уточни в изказване банката пред Ройтерс.

По първото сходно престъпно дело против огромна швейцарска банка прокурорите упорстват за близо 42,4 млн. швейцарски франка като отплата от " Креди сюис ", която добави, че ще се " пази настойчиво в съда ". Случаят провокира огромен публичен интерес в Швейцария, където е възприеман като тест за допустимо по-твърд метод от страна на прокуратурата към банките в страната.

Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху връзките, които " Креди Сюис " и някогашната й служителка са имали с българския незаконен необут Евелин Банев и няколко негови сътрудници, двама от който са подсъдими по делото. Вторият обвинителен акт е против някогашната служителка на банката, която е улеснила прането на пари.

Адвокатът на двамата хипотетични членове на незаконната група, против които са повдигнати голям брой обвинявания за нелегално заграбване, машинация и подправяне на документи, отхвърли коментар. Адвокатът на подсъдимата някогашна служителка на банката също към този момент не е дал отговор на запитванията за коментар по тематиката.

Банев, против който не са повдигнати обвинявания в Швейцария, бе наказан за наркотрафик в Италия през 2017 година, а по-късно и в България през 2018 година за присъединяване в проведена незаконна група, взела участие в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, до момента в който не бе задържан през септември в Украйна, България желае неговата екстрадиция с алена бюлетина от Интерпол.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР