Швейцарски федерални прокурори са изискали над $45 милиона компенсация от

...
Швейцарски федерални прокурори са изискали над $45 милиона компенсация от
Коментари Харесай

Съдят банка №2 в Швейцария за пране на пари за $45 милиона, свързано с българска наркомрежа

Швейцарски федерални прокурори са изискали над $45 милиона отплата от втората най-голяма банка в страната Credit Suisse като част от 14-годишно следствие на хипотетичния пропуск на финансовата институция да предотврати пране на пари от български наркокартел.

Федералният углавен съд на Швейцария е показал обвиняванията в отчет от 500 страници, в който се твърди, че банката изпитва " съществени организационни пропуски " в предотвратяването на прането на пари, оповестява швейцарското издание SonntagsZeitung.
 Credit Suisse е упрекната, че е пособия за пране на пари от българска престъпни група
Как банка №2 в Швейцария се оказа забъркана в пране на пари от българска престъпни група?

Според прокуратурата в страната парите са били употребявани за пазаруването на парцели у нас и в Швейцария

Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, ръководена от някогашен герой, е подала към 55 милиона франка в Credit Suisse, като множеството от парите са били доставени ръчно в куфарчета, цялостни с насипни банкноти, предава Bloomberg.

Федералният прокурор се насочил в следствието си към някогашна служителка на Credit Suisse за ролята ѝ в аферата. Банката съобщи, че " отхвърля като безпочвени всички обвинявания по този въпрос и е уверена, че някогашната ѝ служителка е " почтена ".

" Банката ще се пази пламенно в съда ", се добавя в изказването.

В края на 2020 година за първи път излезе обвиняване, че от Credit Suisse са позволили пропуски, свързани с престъпен кръг от България. От него са съумели да изперат доходи от трафик на опиати в интервала сред 2004-а и 2008-а година.

Схемата била употребена, като средствата са били вкарвани в банката в банкноти с ниска номинация, по-късно натрупвали стойност в швейцарски банкови сметки сред 2004-а и 2007-а година, а след това били употребявани за закупуването на недвижими парцели - главно у нас и в Швейцария.

Днес това, което се случва е следващият удар против изпитващата усложнения банка, която наскоро разгласи, че ще задели спомагателни 500 милиона франка за правосъдни разногласия тази година.

Банката към момента е разтърсена поради огромните загуби, свързани със срутва на Archegos Capital Management и Greensill Capital.

Това е едвам вторият път, в който швейцарски федерален прокурор съди банка след следствието против Falcon за пране на пари, обвързвано с Малайзийския държавен фонд 1MDB.

Освен желае на федералния прокурор за отплата Credit Suisse е изправена и пред оптималната санкция от 5 милиона швейцарски франка.

Според обява на Sonntags Zeitung федералният престъпен съд на Швейцария е показал обвиняванията в отчет от 500 страници, в който се твърди, че банката изпитва " съществени организационни дефекти " в предотвратяването на прането на пари.

 Credit Suisse загуби $274 млн. поради колапса на Archegos
Credit Suisse загуби $274 млн. поради колапса на Archegos

Срещу най-големия заемодател в Европа стартира разследване
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР