Швеция преживява едно от най-горещите си лета, което пресушава язовири

...
Швеция преживява едно от най-горещите си лета, което пресушава язовири
Коментари Харесай

Неочаквано горещото лято вдига цените в скандинавска държава

Швеция претърпява едно от най-горещите си лета, което пресушава язовири и подвига цените на електрическата енергия в страната. И това ще се отрази и на данните за инфлацията, които централните банкери следят.

Районът, прочут с хладния си климат, в този момент е в плен на средиземноморска горещина, като температурите в Стокхолм доближават към 30 градуса по Целзий в продължение на дни, написа Bloomberg.

Цените на тока на електроенергийната борса на Nasdaq доближиха 7-годишен връх, защото сухото време оставя по-малко вода за генериране на електричество (поради географските си особености, Швеция разчита главно на Водноелектрическа централа за основаване на сила, б.р.).

" Изключително топлото време предизвиква сериозна суша и горски пожари в Швеция. Най-значимият резултат върху инфлацията се вижда от обстоятелството, че ниските равнища на водните ресурси покачват цените на електрическата енергия ", сподели Оле Холмгрен, анализатор в SEB AB в Стокхолм.

 Снимка 369117

Много шведи преди малко претърпяха най-горещия си май, до момента в който Институтът по метеорология и хидрология на страната предизвестява за " извънредно високи температури " и " рисков " риск от пожари. Жегата провокира десетки горски пожари, които принудиха дърводобивната промишленост да ограничи производството.

Обстоятелствата допускат, че инфлацията ще остане над заложените от централната банка Riksbank 2% при започване на 2019 година, отбелязва Холмгрен.

Банкерите в паричната институция чакат признаци, че инфлацията ще остане към задачата, след години на непълен растеж.

Основната репо рента на Швеция е под нулата от началото на 2015 година и банката трябваше да прибегне до ограничения, в това число количествено облекчение, в устрема си да увеличи потребителските цени.

 Снимка 369116

Докато Riksbank съобщи, че чака да стартира повишение на лихвите към края на 2018 година, тя също акцентира, че инфлационният напън е към момента сдържан. В същото време, мненията измежду централните банкери са разграничен по отношение на времето на първото повишение на лихвите, като двама от шестимата приканват за по-ранно нарастване.

Докато централната банка се концентрира основно върху таксата за спомагателни разноски, тя се концентрира върху инфлационен мащаб, който изключва силата, поради нейната волатилност. Все отново от Riksbank регистрират, че цените на силата въздействат върху инфлацията.

В последния си отчет при започване на юли централната банка увеличи инфлационната си прогноза " вследствие на по-бърз ритъм на повишаване на цените на силата и по-слабата крона ".

 Цените на силата покачват и упованията за инфлация
Цените на силата покачват и упованията за инфлация

Нивата на водата в шведските язовири, които обезпечават към половината от електрическата енергия в страната, са спаднали до 63% от междинното за това време на годината, спрямо дълготрайния междинен % от 74%.

Сравнителните цени на електрическата енергия за идващото тримесечие се усилиха повече от 2 пъти тази година.

Сушата може също по този начин да увеличи цените на питателните артикули, защото неналичието на превалявания вреди на реколтата и предлагането на фуражи за животни. Но съгласно Холмгрен храната зависи повече от европейското време, което не е чак толкоз горещо, колкото в Швеция.

Междувременно някои неща може да поевтинеят поради топлината. По-високите температури вкъщи значат, че по-малко шведи ще се изкушат да прекарат лятото в чужбина, намалявайки разноските за пътешестване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР