Швеция, която от началото на пандемията от новия коронавирус се

...
Швеция, която от началото на пандемията от новия коронавирус се
Коментари Харесай

Третата вълна в Швеция отслабва с бързи темпове на фона на ваксинацията

Швеция, която от началото на пандемията от новия ковид се въздържа от затваряния, регистрира внезапно намаляване на заболеваемостта и на броя на пациентите в интензивни отделения през последните седмици, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на напредъка на имунизацията в страната, където над 40 % от пълнолетните са получили най-малко една доза.

От петък до през днешния ден Швеция е записала 10 017 нови случая на ковид - спад спрямо доказаните за същия интервал през миналата седмица 13 812 новозаразени.

Скандинавската страна претърпя мощна трета вълна на вируса. Месеци наред заболеваемостта на глава от популацията там беше измежду най-високите в Европа, което внезапно контрастираше с ситуацията в прилежащите страни, където от началото на пандемията заболеваемостта остава относително ниска.

Но предвид на това, че в този момент над 40 % от пълнолетното население е имунизирано с най-малко една доза, а към 12 на 100 - и с две, броят на хората в интензивни отделения е намалял с една трета спрямо пика преди три седмици.

С имунизацията се изяснява и ниската смъртност тази година спрямо предходните талази на заболяването. Данните дотук за 2021 година не демонстрират несъразмерен брой смъртни случаи.

Десетмилионната страна е записала 26 нови умряли за няколко дни, с което общият брой става 14 301.

Смъртността в Швеция на глава от популацията е неведнъж по-висока от тази в скандинавските ѝ съседи, само че е по-ниска спрямо доста европейски страни, които вкараха локдаун.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР