Швеция избира днес нов парламент, а също така 20 провинциални

...
Швеция избира днес нов парламент, а също така 20 провинциални
Коментари Харесай

Швеция избира днес нов парламент

Швеция избира през днешния ден нов парламент, а също по този начин 20 провинциални и 290 общински събрания. Според анализатори вотът ще завърши, без никоя партия да е спечелила ясно болшинство, а крайната десница би могла са извоюва позиция на съдия в Народното събрание, означават Франс прес и ДПА. Около 7,4 милиона души имат право да гласоподават.

След изборите съставянето на ново държавно управление се обрисува комплицирано. Социологическите проучвания демонстрират, че лявоориентираният блок, формиран от Шведската социалдемократическа работническа партия на досегашния министър председател Стефан Льовен, Партията на зелените и Лявата партия, ще завоюва 41 % от вота, а основният им противник – десноцентристкият Алианс, формиран от Умерената партия, Партията на центъра, либералите и християндемократите, ще получи 37,7 на 100.

Според социологическите проучвания социалдемократите ще се показват най-зле от 20-те години на предишния век и ще получи 25-26 % от вота, с към 6 процентни пункта по-малко от резултата им през 2014 година Предизборните анкети отреждат също по този начин на крайнодесните „Шведски демократи“ 19 на 100 от вота, с 6 пункта повече от резултата им през 2014 година

Според шведското законодателство след изборите досегашният ръководител на Народното събрание – социалдемократът Урбан Алин – организира съвещания с всички парламентарно показани партии и след това предлага за гласоподаване кандидатурата на партиен водач за премиерския пост. В случай, че кандидатурата не бъде утвърдена, той има право на още три опита. Досега в актуалната шведска история до сходно нещо не се стигало.

Анализатори плануват няколко вероятни сюжета след изборите. Според първия, социалдемократът Стефан Льовен може да сформира второ държавно управление на малцинството, като се надява да бъде подкрепян от центристите и/или от либералите. Вторият вид планува държавно управление на консервативния водач Улф Кристершон (лидер на Умерената съдружна партия) и на партиите от обединението Съюза. Те обаче ще имат потребността от гласовете на крайната десница, с цел да доближат болшинство. В подмяна крайната десница може да изиска отстъпки, считат наблюдаващите. При неуспех на двата разновидността, може да се стигне до отправяне на покана от социалдемократите към либералите и центристите за договаряния за сформиране на държавно управление. Някои анализатори заговориха и за предварителни избори, в случай че договарянията след изборите през днешния ден не дадат резултат.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР