Швеция и Финландия вероятно ще бъдат приети бързо в НАТО,

...
Швеция и Финландия вероятно ще бъдат приети бързо в НАТО,
Коментари Харесай

Заков: Швеция и Финландия вероятно ще бъдат приети бързо в НАТО

Швеция и Финландия евентуално ще бъдат признати бързо в НАТО , предвижда министърът на защитата Драгомир Заков пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по външни работи.

Очаквам в много бързи периоди да се пристъпи към тяхното приемане в НАТО и не бих изключил на идната министерска среща на Алианса да бъдат като поканени страни, уточни той. 

Заков заяви, че е разговарял със своя италиански сътрудник Лоренцо Гуерини във връзка потребността от краткотрайно обезпечаване на изтребители за българските Военновъздушни сили (ВВС) до идването на поръчаните Ф-16. Целта е българските Военновъздушни сили да не престават да извършват конституционните си отговорности, разясни той. Обсъдихме какви са опциите по тяхна линия да ни спомагат с някакви заместващи качества, само че нищо още не е на масата дефинитивно. Обсъдихме и идното присъединяване на Италия като рамкова страна в българската бойна група. Предстои да се прегледа решение на Министерския съвет, разясни министърът.

Той изрази очакване, че делът от българския Брутният вътрешен продукт за защита тази година може да надвиши два %, в случай че всички планувани планове бъдат стартирани. Целта е да придобием съответни качества и по най-хубавия метод да харчим парите си, съобщи министърът.

По неговите думи на днешното съвещание на европейските военни министри е било утвърдено основаването на хъб за нововъведения на Европейски Съюз. Обсъдихме опциите за взаимно придобиване и създаване на качества. За България това е извънредно значимо. Може би ще би трябвало да погледнем българското законодателство, тъй като би било неприятно, в случай че в Европейски Съюз тези начинания се развиват, а нашето законодателство не еволюира в тази посока, сподели Заков. Той добави, че ще призове за оценка на българското законодателство и, в случай че е належащо, да се създадат промени, с цел да може нашата страна да се включи в съответните отбранителни планове.

Украйна има потребност от доста поддръжка - военна, филантропична, логистична, съобщи Заков. Той означи, че Европейски Съюз ще се стреми да способства за посрещането на тези потребности, без да се припокрива с НАТО. Министърът посочи, че се обяснява каква помощ Украйна желае от нашата страна и по какъв начин може България да спомага. Предстои към момента работа, с цел да може всички тези параметри да се сглобят и да се премине към дейно осъществяване на помощта. Очертава се, че имаме дарба, имаме опция, заключи той. Според Заков настояванията на Киев са реалистични, тъй като украинските управляващи знаят с какво може България да спомага и няма по какъв начин техните упования да са по-големи от това, което са видели.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР