Швеция и Финландия се договориха да подадат едновременно молби за

...
Швеция и Финландия се договориха да подадат едновременно молби за
Коментари Харесай

Швеция и Финландия едновременно ще подадат молби за членство в НАТО

Швеция и Финландия се договориха да подадат по едно и също време молби за участие в ръководения от Съединени американски щати алианс НАТО още в средата на идващия месец, оповестяват скандинавски медии.

Финландският ежедневник Iltalehti заяви, че Стокхолм е „ предложил двете страни да покажат желанието си да се причислят “ в един и същи ден, съобщи

Шведският вестник Expressen цитира държавни източници, които удостоверяват сделката.

Министър-председателите на двете страни оповестиха по-рано този месец, че разискват въпроса за едновременното подаване на молби, откакто нашествието на Русия в Украйна е трансформирала „ цялостния пейзаж на сигурността “ на Европа.

Министър-председателят на Финландия Санна Марин сподели тогава, че нейната страна, която има обща граница от 1300 км с Русия, ще реши дали да кандидатства за присъединение към алианса „ много бързо, след седмици, а не месеци “. Москва към този момент заплаши, че това ще утежни връзките сред двете страни.

Премиерът на Швеция Магдалена Андерсон сподели, че Швеция би трябвало да бъде „ готова за всевъзможни дейности от Русия “ и че „ всичко се е трансформирало “, когато Москва атакува Украйна.

Русия неведнъж предизвестява и двете страни против възможното им кандидатстване за участие в НАТО. Кремъл съобщи, че ще бъде заставен да „ възвърне военния баланс “ посредством подсилване на защитата си в Балтийско море, в това число посредством разполагане на нуклеарни оръжия, в случай че двете страни решат да се откажат от неутралитета си, като се причислят към НАТО.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР