Шведският премиер Улф Кристершон каза във вторник, че вероятността Финландия

...
Шведският премиер Улф Кристершон каза във вторник, че вероятността Финландия
Коментари Харесай

Швеция заяви, че вероятността Финландия да влезе в НАТО първа се е увеличила

Шведският министър председател Улф Кристершон сподели във вторник, че вероятността Финландия да се причисли към НАТО преди Швеция се е нараснала, макар че участието на Швеция е единствено въпрос на време, съобщи " Ройтерс ".

Швеция и Финландия аплайваха за присъединение към НАТО предходната година, само че се сблъскаха с възражения от Турция, която твърди, че двете страни приютяват членове на групи, считани от нея за терористични. Страните по процеса в Брюксел предходната седмица.

Анкара беше ясна, че има по-големи възражения против присъединението на Швеция, в сравнение с Финландия, а Кристершон сподели, че позицията на Турция в това отношение остава, което значи, че двете северни страни може да не се причислят дружно

" Това, с което се сблъскахме през последните седмици, е, че вероятността това да стане по друго време се е нараснала ", сподели Кристершон на конференция в Стокхолм преди да замине на посещаване в Германия.

" В последна сметка не е въпросът дали Швеция ще стане член на НАТО, а по кое време ", добави той.

На срещата в Брюксел предходната седмица Турция призна, че Швеция и Финландия са подхванали съответни стъпки, с цел да отговорят на опасенията на Анкара и трите страни се съгласиха да проведат спомагателни срещи.
През януари Турция, които започнаха като част от съглашение, контрактувано в Мадрид предходната година, целящо да улесни процеса на присъединение на Финландия и Швеция, откакто крайнодесен политик. Швеция съобщи, че е изпълнила своята част от Мадридския меморандум. Като част от напъните си да увери Турция, че приема съществено страховете ѝ, шведският парламент следва да одобри ново законодателство

Турция и са единствените страни от НАТО, които към момента не са утвърдили присъединението на двете страни и Кристершон сподели, че други членове на алианса оказват напън върху Анкара да форсира ратификацията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР