Шведският министър-председател Улф Кристерсон заяви във вторник, че Финландия вероятно

...
Шведският министър-председател Улф Кристерсон заяви във вторник, че Финландия вероятно
Коментари Харесай

Улф Кристерсон: Финландия вероятно ще се присъедини към НАТО преди Швеция

Шведският министър-председател Улф Кристерсон съобщи във вторник, че Финландия евентуално ще се причисли към НАТО преди неговата страна, защото Турция към момента отхвърля да ратифицира молбата й, базирайки се на толерантността на Швеция към организациите, обозначени като терористични групи от Анкара, съобщи Ройтерс.

Кристерсон обаче означи, че е единствено въпрос на време Швеция също да стане пълновръстен член на западния боен алианс.

" Това, с което се сблъскахме през последните седмици, е, че вероятността участието ни в НАТО да се случи по друго време се е нараснала. В последна сметка, въпросът не е дали Швеция ще стане член на НАТО, а по кое време ", сподели Кристерсон на конференция в Стокхолм преди да замине на посещаване в Германия.

Изявлението на премиера идва, откакто Финландия и Швеция възобновиха през предходната седмица договарянията в Брюксел по отношение на кандидатурата им за НАТО.

По време на срещата Турция призна, че Швеция и Финландия са подхванали съответни стъпки, с цел да отговорят на опасенията на Анкара и трите страни се съгласиха да проведат спомагателни срещи като част от процеса на НАТО.

Двете страни публично аплайваха за участие в НАТО през май предходната година.

Освен Турция, Унгария също би трябвало да позволи кандидатурата им в НАТО в Народното събрание на страната. Унгария неведнъж удостовери поддръжката си за присъединението им към НАТО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР